Sotul doamnei Elena a imprumutat 180 de mii de euro pentru o investitie. Lucrurile au mers prost, banii au fost cheltuiti, dar au ramas ratele: 2.000 de euro pe luna.

Chiar daca si-au limitat cheltuielile, cei doi soti tot au intarziat cu plata ratei trei luni, iar saptamana aceasta s-au trezit cu somatie de la banca.

Cu alte cuvinte, banca va evacua familia pentru a vinde casa. O situatie dramatica si, din pacate, des intalnita. In fiecare zi, Tribunalul Bucuresti judeca cel putin 100 de executari silite.

Cum in perioada celor trei luni de iarna oamenii nu pot fi dati afara din case, este de asteptat ca la primavara sa ne confruntam cu un val mare de evacuari.

Un proiect de lege vrea sa amane in aceste cazuri evacuarea pentru doi ani, in urmatoarele situatii: este singurul intretinator intr-o familie cu minimum doi copii, venitul pe fiecare membru nu depaseste salariul mediu pe economie, intretinatorul familiei este somer, debitorul are grad de handicap.

Pot beneficia de amanare familiile care au datorii la banci sau utilitati si care demonstreaza ca li s-au redus veniturile pentru ca intretinatorii si-au pierdut slujbele ori s-au imbolnavit.  

Legea se afla in dezbatere publica si ar putea ajunge in Parlament luna viitoare. In Romania, cel putin 100 de mii de familii ar fi in aceasta situatie.