Raportul de stabilitate financiara publicat de BNR cuprinde o analiza a ratelor creditelor neperformante in functie de categoria de venit lunar (in iunie 2013), si care reuseste sa acopere circa 60% din expunerile totale si 40% din numarul debitorilor. Gradul de indatorare este calculat doar pentru populatia cu credite bancare, folosind anuitati constante si fara a tine cont de existenta unor codebitori.

Pe acest esantion, analistii BNR au calculat ca imprumuturile neperformante ale celor cu venituri nete lunare de cel mult 700 de lei totalizeaza 2,5 miliarde lei, iar extrapoland rezultatul rezulta ca pe total gospodarii acest segment de populatie detine credite cu restante de 4,1 miliarde lei, adica aproximativ 40% din totalul creditelor neperformante ale populatiei, de 10,6 miliarde lei.

In cazul persoanelor cu venituri nete intre 700 si 1.500 de lei/luna, restantele peste 90 de zile calculate de BNR se ridica la 1,5-1,6 miliarde lei, ceea ce inseamna un total al restantelor de 2,5 miliarde lei.

Cele doua categorii totalizeaza, astfel, aproape 70% din valoarea imprumuturilor neperformante ale populatiei.

Raportul BNR mai precizeaza ca ponderea serviciului datoriei in venitul brut lunar al gospodariilor populatiei se situeaza in Romania la niveluri relativ ridicate comparativ cu situatia aferenta altor tari europene.

"Un determinant important al acestei situatii l-a reprezentat diferentialul intre rata dobanzii in moneda nationala comparativ cu moneda unica europeana, diferential care a inregistrat o reducere semnificativa in ultima perioada. In aceeasi directie a unui diferential superior al ratei dobanzii contribuie si ponderea mare a creditului de consum in totalul creditului acordat populatiei (54% in Romania, fata de 27% in zona euro, in iunie 2013), credit care este in general acordat la rate de dobanda mai mari decat creditul imobiliar", se mai spune in raportul, citat de Mediafax.

Ponderea creditelor in euro nou acordate populatiei s-a redus considerabil in cazul creditelor de consum (de la 35,7% in anul 2011 la 10,3% in perioada decembrie 2011 - august 2013) si intr-o masura mai mica in cazul creditelor pentru achizitia de locuinte (de la 97,8% in anul 2011 la 86,4% in aceeasi perioada).