Actiunile Samsung au scazut cu 9,7% din 26 aprilie, data lansarii noului varf de gama, in timp ce analistii bancilor JPMorgan Chase si Morgan Stanley si-au redus estimarile privind vanzarile si profitul companiei. In luna iunie, 15 analisti si-au modificat in sens negativ prognozele privind profitul net al Samsung pentru trimestrul al doilea, relateaza Mediafax.

Actiunile Samsung au inregistrat in luna iunie o scadere de 12,7%, cea mai abrupta din ultimul an. La cotatia bursiera actuala, capitalizarea Samsung este de aproximativ 192 miliarde de dolari.

Producatorii de smartphone-uri premium sunt afectati de scaderea cererii, deoarece consumatorii percep o stagnare a inovatiei in industrie.

"Consumatorii nu gasesc niciun motiv bun pentru a cumpara S4, din moment ce nu prezinta diferente semnificative fata de predecesorul sau. Companiile chineze au devenit un rival mai de temut pentru Samsung decat orice alt concurent", comenteaza un analist sud-coreean.

Samsung a anuntat pe 23 mai ca a vandut 10 milioane de unitati Galaxy S4 la o luna de la lansare, modelul atingand acest prag de aproximativ doua ori mai repede decat predecesorul sau. Doua saptamani mai tarziu, JPMorgan si Morgan Stanley si-au redus estimarile privind vanzarile Samsung in acest an, pe baza evolutiilor observate in reteaua de furnizori ai companiei.

Sony are in prezent o capitalizare de piata de aproximativ 21,7 miliarde de dolari, insa cotatia bursiera a companiei a crescut de peste doua ori in acest an, pe fondul deprecierii yenului si trecerii pe profit pentru prima data in ultimii cinci ani.

Producatorii chinezi Huawei si ZTE mizeaza pe smartphone-uri mai ieftine, cu performante apropiate modelelor concurente, amenintand Samsung pe segmentele de pret low cost si intermediar.