„Adio, dar raman cu tine”. De ce nu poate „divorta” Apple de Samsung, desi este cel mai mare rival al sau
Apple are dificultati in ceea ce priveste "divortul" de rivalul asiatic Samsung Electronics, deoarece nu a reusit sa gaseasca furnizori de cipuri care sa poata face fata exigentelor companiei americane, potrivit Wall Steret Jounal, preluat de Mediafax.
Cele doua companii isi disputa primele doua locuri pe piata smartphone-urilor si tabletelor, o rivalitate aprinsa care a generat numeroase litigii, in intreaga lume, privind drepturile de poprietate intelectuala pe diverse tehnologii. Ambele companii incearca sa obtina interdictii pe importul sau comercializarea produselor concurente in 30 de tari.
Cu toate acestea, Samsung este principalul furnizor de piese pentru Apple, producand microcipurile regasite in iPhone si ipad.
Apple a reusit, in luna iunie, dupa mai multi ani de intarzieri cauzate de diverse probleme tehnice, sa incheie un acord cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), unul dintre cei mai mari producatori de microcipuri la nivel mondial. TSMC va incepe sa produca procesoare pentru Apple anul viitor, potrivit unui executiv al compainei taiwaneze.
Acordul a fost intarziat de diverse probleme tehnice, TSMC nereusind, pana in prezent, sa respecte standardele Apple in ceea ce priveste viteza cipurilor si consumul de energie, potrivit mai multor oficiali ai companiei asiatice.
Cu toate acestea, Samsung va ramane si anul viitor principalul furnizor de microprocesoare al Apple, a afirmat unul dintre directorii TSMC. Apple este unul dintre cei mai mari clienti ai Samsung pentru microcipuri si cipuri de memoie.
Apple a reusit sa reduca unele contracte cu Samsung. Compania nu mai echipeaza iPhone cu ecrane produse de grupul sud-coreean si a redus totodata achizitiile de display-uri pentru iPad, potrivit unor surse din industrie. Totodata, gigantul american a inceput sa diversifice reteaua de furnizori de cipuri de memorie.
Dupa un deceniu de relatie, Apple si Samsung au ajuns cei mai mari dusmani
Samsung, pe de alta parte, si-a consolidat pozitia de cel mai mare producator la nivel mondial pentru mai multe piese sofisticate de care Apple are nevoie, inclusiv microprocesoare, cipuri de memorie si ecrane de inalta rezolute. Totodata, relatia dintre cele doua companii este atat de veche incat construirea unor noi colaborari de acelasi calibru reprezinta o sarcina dificila pentu Apple.
Apple a cumparat anul trecut de la Samsung piese in valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, potrivit lui Mark Newman, analist la Sanford Bernstein, Hong Kong. Samsung a inregistrat anul trecut vanzari de aproape 60 miliarde de dolari la divizia de componente electronice. Samsung este singurul furnizor de procesoare Apple, cu afaceri de 5 miliarde de dolari numai pe acest segment in 2012, potrivit lui Newman.
Relatia dintre Apple si Samsung a inceput in timpul deceniului trecut, odata cu aparitia iPod, si s-a extins semnificativ incepand din 2007, cand a fost lansat primul iPhone, cu procesor si cipuri de memorie produse de compania sud-coreeana.
In urmatorii ani, dupa lansarea sistemului de operare Android dezvoltat de Google, Samsung a devenit principalul concurent al Apple.
Pe acelasi subiect: