SpaceX a obtinut o finantare de un miliard de dolari de la Google si Fidelity Investments, pentru a dezvolta noi tehnologii in transporturile spatiale
Urma lasata de capsula Dragon, produsa de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk, care aprovizioneaza Statia Spatiala Internationala. Dragon transporta 2,5 tone de alimente si materiale pentru cercetari stiintifice. Foto:Joe Raedle/Getty Images/Guliver
Compania Space Exploration Technologies (SpaceX), fondata de Elon Musk, a anuntat obtinerea unei finantari de circa un miliard de dolari, din partea a doi noi investitori, Google Inc si Fidelity Investments, transmite Reuters, preluata de Mediafax.
Google si Fidelity Investments vor detine impreuna putin sub 10% din SpaceX, potrivit unui anunt de marti al companiei.
Compania fondata de antreprenorul canadian Elon Musk a anuntat ca finantarea o va ajuta sa continue cercetarea in domeniul transporturilor spatiale, reutilizarea materialelor si constructia de sateliti.
Google si Fidelity se alatura investitorilor deja existenti, Draper Fisher Jurvetson, Founders Fund, Valor Equity Partners si Capricorn.
Google este deja prezenta in domeniul aerospatial, dupa achizitionarea in 2014 a mai multor companii, inclusiv Skybox Imaging, companie ce activeaza in domeniul satelitilor si pentru care gigantul online american a platit 500 de milioane de dolari in luna iunie.
SpaceX a anuntat obtinerea noii finantari in aceeasi zi in care Planet Labs, un operator privat de sateliti din San Francisco, fondat de fosti cercetatori de la NASA, a anuntat ca a obtinut o finantare de 95 de milioane de dolari pentru a-si construi afacerea de comercializare de imagini si alte date satelitare.
Pe 10 ianuarie, compania americana SpaceX a lansat cu succes capsula Dragon catre Statia Spatiala Internationala (ISS) in cadrul unei misiuni de aprovizionare a avanpostului orbital.
De la retragerea din uz, in iulie 2011, a navetelor spatiale americane, NASA a apelat la doua companii private, SpaceX si Orbital Science, pentru a transporta provizii si echipamente pe Statia Spatiala Internationala (ISS). De asemenea, Agentia spatiala nord-americana este obligata sa apeleze la ajutorul Rusiei pentru a trimite pe ISS si a aduce inapoi pe Terra astronautii sai, platind 70 de milioane de dolari pentru fiecare membru al echipajului transportat cu rachetele rusesti Soyuz.
Orbital Sciences si SpaceX sunt singurele companii private cu care NASA a incheiat contracte de aprovizionare a avanpostului orbital.
Capsula Dragon a fost primul vehicul spatial privat care s-a conectat cu succes la ISS, in anul 2012. Este, de asemenea, singura capsula capabila sa aduca pe Terra diverse materiale si rezultate ale unor experimente, dupa desprinderea ei de ISS.
Companiile SpaceX, Boeing si Sierra Nevada au fost selectionate de NASA pentru a dezvolta fiecare un vehicul spatial privat cu scopul de a transporta astronauti la bordul ISS si pe alte destinatii orbitale. Aceste noi vehicule spatiale ar trebui sa fie lansate in 2017.
Pe acelasi subiect: