• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Capsula spatiala Dragon, care a aprovizionat Statia Spatiala Internationala, s-a scufundat in Pacific

Capsula spatiala Dragon, care a aprovizionat Statia Spatiala Internationala, s-a scufundat in Pacific

Capsula spatiala Dragon, fara echipaj uman, construita de compania americana SpaceX, care a avut ca misiune aprovizionarea Statiei Spatiale Internationale (ISS), s-a scufundat, sambata, in Oceanul Pacific, in apropiere de Mexic, conform programului, scrie Mediafax.

Astronautii Reid Wiseman si Barry Wilmore, de pe ISS, au utilizat macaraua robotizata a statiei pentru a desprinde capsula, sambata, la ora 13.57 GMT. Capsula, inzestrata cu o parasuta, a intrat la ora 19.38 GMT in Oceanul Pacific.
 
Dragon s-a intors pe Terra cu o incarcatura de 1.724 de kilograme, reprezentand experimente stiintifice si echipament care nu mai este necesar la bordul ISS.
 
Capsula spatiala Dragon a fost lansata pe 21 septembrie, in cea de-a patra misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS).
 
Dragon a transportat la bordul ISS aproape 2,5 tone de alimente, materiale pentru cercetari stiintifice, inclusiv 20 de soareci, dar si un difuziometru - in valoare de 26 de milioane de dolari -, care va permite statiei sa masoare viteza si directia vanturilor de la suprafata oceanelor. Capsula a livrat pe statie si noi echipamente biomedicale care vor usura studiile prelungite de biologie asupra rozatoarelor in conditii de microgravitatie, dar si o mica planta cu flori din familia verzei. Cercetatorii vor putea astfel sa studieze cresterea si adaptarea vegetatiei in spatiu. De asemenea, Dragon a adus pe ISS mai multe echipamente pentru testele in microgravitatie, inclusiv o imprimanta 3D.
 
Dragon a fost primul vehicul spatial privat care s-a conectat cu ISS, reusind aceasta performanta in 2012, in timpul unui zbor demonstrativ.
 
Dupa ultimul zbor al navetelor spatiale americane, in iulie 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz pentru a-si transporta astronautii la bordul ISS. Roscosmos a devenit singura agentie spatiala care este capabila, gratie lansatoarelor si capsulelor Soyuz, sa trimita astronauti pe ISS si sa ii readuca apoi pe Terra. Roscosmos factureaza NASA cu peste 70 milioane de dolari pentru fiecare astronaut trimis pe statie.
 
In baza unui contract de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, compania SpaceX trebuie sa efectueze in total 12 misiuni de aprovizionare a ISS, la bordul careia transporta alimente, apa, materiale pentru experimente stiintifice si diverse echipamente.
 
Patru dintre aceste misiuni au fost deja executate cu succes, iar a cincea este programata pentru lansare pe 9 decembrie.
 
NASA a incheiat un contract de reaprovizionare, in valoare de 1,9 miliarde de dolari, si cu Orbital Sciences Corporation, a carei capsula Cygnus a efectuat primul ei zbor de reaprovizionare a ISS pe 12 ianuarie 2014. Spre deosebire de Dragon, Cygnus nu poate sa revina pe Terra si se autodistruge la intrarea in atmosfera terestra.
 
Urmatoarea misiune Cygnus este programata de NASA luni, la ora 22.45 GMT, de la baza spatiala Wallops din Virginia.
 
Recent, NASA a incheiat un contract de 6,8 miliarde de dolari, din care 4,2 miliarde pentru Boeing, care va dezvolta o noua capsula spatiala, CST-100, si 2,6 miliarde de dolari pentru SpaceX, care va produce capsula Dragon V2. Primele zboruri pentru aceste vehicule spatiale de sapte locuri sunt prevazute pentru anul 2017.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

26 octombrie 2014 12:28
Modifică setările cookies