• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Capsula Dragon, produsa de SpaceX, lansata cu succes intr-o noua misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale

Capsula Dragon, produsa de SpaceX, lansata cu succes intr-o noua misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale

Capsula spatiala Dragon, care nu are astronauti la bord, fabricata de compania americana Space X, a fost lansata cu succes duminica dimineata, dupa o amanare de 24 de ore din cauza conditiilor meteorologice, in cea de-a patra misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS).

Racheta lansatoare Falcon 9 a decolat asa cum era prevazut de pe rampa de lansare de la Cape Canaveral din Florida, informeaza AFP, potrivit Mediafax.
 
Capsula s-a separat de cel de-al doilea etaj al lansatorului spatial la mai putin de 10 minute dupa decolare pentru a ajunge pe orbita, unde si-a desfasurat, un minut mai tarziu, cele doua antene solare.
 
Capsula Dragon va ajunge langa ISS, la altitudinea de 350 de kilometri, marti dimineata, si se va conecta la aceasta - la fel ca in timpul misiunilor precedente - cu ajutorul unui brat telescopic al ISS, manevrat din interior de doi dintre cei sase membri ai echipajului. Capsula Dragon ar trebui sa fie "capturata" de bratul telescopic marti, la ora 11.04 GMT.
 
Dragon transporta 2,5 tone de alimente, materiale pentru cercetari stiintifice, inclusiv 20 de soareci, dar si un difuziometru, care va permite statiei sa masoare viteza si directia vanturilor de la suprafata oceanelor.
 
Revenirea capsulei pe Terra este programata pentru jumatatea lunii octombrie. Dragon va readuce la sol o incarcatura de 1,5 tone, inclusiv materialele rezultate din experimentele stiintifice.
 
Precedenta misiune de reaprovizionare a ISS realizata cu ajutorul capsulei Dragon a avut loc in luna aprilie.
 
Dragon a fost primul vehicul spatial privat care s-a conectat cu ISS, reusind aceasta performanta in 2012, in timpul unui zbor demonstrativ.
 
Dupa ultimul zbor al navetelor spatiale americane in iulie 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz pentru a-si transporta astronautii la bordul ISS. Roscosmos a devenit singura agentie spatiala care este capabila, gratie lansatoarelor si capsulelor Soyuz, sa trimita astronauti pe ISS si sa ii readuca apoi pe Terra. Roscosmos factureaza NASA cu peste 70 milioane de dolari pentru fiecare astronaut trimis pe statie.
 
In baza unui contract de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, compania SpaceX trebuie sa efectueze in total 12 misiuni de aprovizionare a ISS, la bordul careia transporta alimente, apa, materiale pentru experimente stiintifice si diverse echipamente. Trei dintre aceste misiuni au fost deja executate cu succes.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

22 septembrie 2014 09:33
Modifică setările cookies