"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri se va asigura ca activitatea Cupru Min va continua in conditii optime, reprezentantii companiei incepand demersurile pentru obtinerea urgenta a autorizatiei de mediu", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Ministerul va relua in perioada urmatoare procesul de privatizare a Cupru Min, conform angajamentelor asumate in fata FMI. "Statul roman are nevoie de parteneri seriosi, potenti si de buna credinta in procesele de privatizare", noteaza institutia.

MECMA a anuntat si clauzele contractuale solicitate cumparatorului Cupru Min. Astfel, prin una dintre clauze Roman Copper trebuia sa isi asume toate obligatiile de mediu si de gospodarire a apelor aferente autorizatiilor Cupru Min. In acest sens, Roman Copper trebuia sa vireze Cupru Min 32,2 milioane euro, cu titlu de investitii privind protectia mediului si gospodarirea apelor. Totodata, cumparatorul era anuntat ca suma totala privind obligatiile de mediu ar putea fi mai mare.

Clauzele de transparenta permiteau statului sa faca public contractul. Totodata, Ministerul Economiei a dorit ca plata pachetului integral de actiuni ale Cupru Min, de 200,7 milioane euro, sa fie efectuata in termen de 30 de zile de la avizul Consiliului Concurentei si primirea autorizatiei integrate de mediu.

Bayfront Capital Partners, care controleaza Roman Copper, a anuntat insa, sambata, ca a ajuns cu o zi in urma la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si se asteapta la aplicarea acestei intelegeri.

"Partile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost si suntem in continuare pregatiti sa-l aplicam complet", a declarat intr-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront.

Acordul cuprinde termeni ceruti de guvern si acceptati de Roman Copper, chiar daca nu au fost initiali inclusi in forma contractului prezentat in pachetul de privatizare, arata Bayfront.

Roman Copper a acceptat toti termenii propusi si considera ca respectivul contract este valid, in vigoare si angajant, potrivit comunicatului.

Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Roman Copper este o firma care a fost infiintata special pentru preluarea Cupru Min de catre Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.