Marimea profiturilor nu a trecut neobservata la Washington, unde senatorul democrat Sherrod Brown i-a sugerat presedintelui Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, sa nu cedeze apelurilor bancherilor de a relaxa reglementarile bancare. "Nu este o surpriza ca mega-bancilor le merge atat de bine. Totusi, continua sa sustina ca reglementarile noi le omoara", a spus senatorul, citat de Financial Times si preluat de Mediafax.

Investitorii au fost din nou atrasi de sectorul bancar, care pana nu demult avea probleme din cauza activelor toxice si a reglementarilor nou introduse, astfel ca actiunile Bank of America si Morgan Stanley si-au dublat valoarea in ultimele 12 luni.

Pe de alta parte, bancile nu mai sunt aceleasi dupa criza. JP Morgan a preluat Bear Stearns si Washington Mutual, iar Bank of America a cumparat Merrill Lynch. Bancile care nu au fost transformate de fuziuni au suferit restructurari masive. Institutiile financiare au cheltuit zeci de miliarde de dolari pe achizitii, acorduri de inchidere a litigiilor si reevaluarea in scadere a activelor, pentru a reveni la nivelurile de profit anterioare crizei.

Potrivit analizelor Goldman Sachs, 90% dintre banci au raportat profituri peste estimari in trimestrul al doilea, iar 70% dintre acestea au depasit asteptarile si in privinta veniturilor.