Comisia Europeana a propus miercuri asa-numitul "mecanism unic de rezolutie" pentru bancile aflate in pragul colapsului. Asta inseamna ca "comitet unic de rezolutie" ar pregati si desfasura restructurarea oricarei banci ce se afla in situatie de criza, din zona euro sau din statele UE care adera voluntar la schema. Responsabilitatea declansarii procedurii de rezolutie ar reveni in mod exclusiv Comisiei Europene, iar mecanismul ar fi garantat si finantat dintr-un fond de rezolutie format prin contributii de la industria financiara. Proiectul ar avea scopul de a reduce la minimum necesitatea de a mobiliza fonduri publice in cazul colapsului unei banci, precum si riscurile generate de un astfel de scenariu pentru sistemul financiar si economie.

"Din punct de vedere politic, atribuirea dreptului de inchidere de banci Comisiei este cel mai mare transfer de suveranitate din istoria UE si indica o uniune fiscala, pe langa economica si monetara", a declarat Alexandria Carr, avocat la biroul din Londra al directorului general al Asociatiei Bancherilor Britanici, Anthony Browne.

Germania a respins insa proiectul aproape imediat. 

"In viziunea noastra, cele propuse de Comisie ii depasesc mandatul. De aceea, noi credem ca proiectul nu poate genera prea multa credibilitate", a declarat la Berlin purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, noteaza Wall Street Journal. 

Germania a mai respins si alte incercari ale partenerilor din UE de a transfera riscurile financiare nationale la nivel european, deoarece ar suporta cea mai mare parte din costuri. Berlinul a avertizat in repetate randuri ca stabilirea unei autoritati unice de rezolutie bancara contravine tratatelor UE, care limiteaza influenta executivului de la Bruxelles asupra finantelor la nivel national.

Berlinul ar prefera o desfasurare a proiectului in doua etape, incepand cu formarea unei retele de autoritati nationale de rezolutie bancara, urmata de infiintarea unui for centralizat numai dupa ce tratatele UE vor fi fost amendate.

CE este de acord cu modificarea tratatelor astfel incat sa fie solutionate observatiile Germaniei, insa considera ca infiintarea uniunii bancare nu trebuie sa fie intarziata de un astfel de proces, care s-ar putea prelungi pe termen lung.

"Cel mai mare transfer de suveranitate din istoria UE", care nu va conveni Germaniei. CE vrea sa decida care banci vor fi salvate si care inchise