"Cea mai mare problema: am cazut dintr-o extrema in alta. Daca pana in 2008, nu doar Romania, peste tot, America, Europa, creditele se dadeau la oricine si oricum, dupa criza financiara am cazut in extrema cealalta, in care cel mai greu lucru din lume este sa va dea cineva un credit si cel mai rapid lucru pe care-l face banca este sa vina sa va execute. Bancile s-au transformat in agentii imobiliare, in vanzari de autoturisme, de active ale dumneavoastra. Cand va duceti insa sa cereti un credit, situatia este cumplita", le-a spus premierul mai multor reprezentanti ai Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM), scrie Mediafax.

Ponta a precizat ca Guvernul nu poate influenta in mod direct sistemul bancar si a subliniat nevoia unei banci romanesti importante care sa sprijine IMM-urile.

"CEC-ul tot astept sa-l vad ca e o banca romaneasca si ca sprijina micile intreprinderi romanesti. N-as vrea ca CEC sa fie tot o banca ca toate celelalte, dar, ma rog, asta e o problema de politica bancara", a spus prim-ministrul.

Totodata, premierul a spus ca Guvernul a incercat sa sprijine indirect IMM-urile prin faptul ca s-a imprumutat de pe pietele externe astfel incat bancile din Romania sa-si foloseasca resursele pentru finantarea afacerilor firmelor autohtone.

Potrivit premierului, Executivul doreste sa lase cat mai mult din "lichiditatea nationala" pentru IMM-uri, dar acest fapt nu se poate face in lipsa unui acord cu FMI si CE, parteneri internationali care confera o certificare financiara.

De asemenea, Ponta a afirmat ca resursele aduse de la BEI, BM si BERD, precum si banii rezultati din plata arieratelor ajung, in principal, la consiliile locale si acestea isi platesc datoriile pe care le au fata de companiile private.

Seful Executivului a mentionat ca o alta resursa importanta de bani pentru economie este absortia fondurilor europene, capitol la care Romania ocupa ultimul loc din UE.

"Cred ca a fost cea mai mare tragedie a Romaniei din ultimii sapte ani, mai rea decat orice alt lucru care nii s-a intamplat in timpul crizei, faptul ca anul trecut, dupa sase ani de la integrarea in UE aveam 7% din cele 20 de miliarde de euro, absorbiti, a fost un dezastru. Faptul ca acum am reusit sa ajungem, astazi-ca domnul ministru Teodorovici ma informeaza in fiecare zi-am ajuns la 21%, nu e un mare succes. Suntem inca foarte departe de ultimul loc pe care este Bulgaria, daca nu ma insel, pe la 30%", a mai spus Ponta.