Veniturile HP in perioada ianuarie-martie, al doilea trimestru al anului fiscal 2012-2013, au coborat cu 10%, la 27,6 miliarde de dolari, usor sub media estimarilor analistilor, potrivit Bloomberg.

HP anticipeaza un profit ajustat de 84-87 centi pe actiune pentru urmatorul trimestru fiscal, care ar depasi estimarile analistilor. Actiunile companiei au crescut cu pana la 14% in prelungirea sedintei de tranzactionare de miercuri la New York.

Compania deruleaza un program de redresare care presupune restructurarea a 29.000 de locuri de munca pana la sfarsitul anului fiscal 2013-2014, cu scopul de a reduce costurile cu pana la 3,5 miliarde de dolari pe an si de a consolida profitabilitatea pe fondul scaderii cererii pentru PC-uri.

Directorul general al HP, Meg Whitman, a reusit sa scada cheltuielile cu 8,8% si a crescut marja de profit a diviziei de echipamente de printare, insa vanzarile continua sa evolueze slab.

Actiunile HP au crescut cu 49% de la inceputul acestui an, fata de un castig de 16% pentu indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York.

Vanzarile diviziei de PC-uri au scazut cu 20% in primul trimestru, la 7,58 miliarde de dolari. In aceeasi perioada, piata PC-urilor a coborat la nviel global cu 14%, cel mai abrupt declin inregistrat din 1994, potrivit datelor IDC.

Grupul american Dell, care se pregateste sa se delisteze de la bursa intr-o tranzactie de 24,4 miliarde de dolari, a redus agresiv preturile PC-urilor pentru a castiga cota de piata. Dell a castigat teren fata de HP si pe segmentul serverelor.
Whitman a declarat ca nu doreste sa intre intr-un razboi al preturilor cu Dell.

"Ati vazut cum unul dintre concurentii nostri, Dell, si-a prabusit profitul. Poate ca asta se face atunci cand vrei sa te delistezi de la bursa. Suntem aici pentru a pregati aceasta companie pe termen lung, nu doar pentru a supravietui in acest an", a comentat Whitman odata cu prezentarea rezultatelor HP.