Meg Whitman a preluat conducerea HP in 2011 si incearca sa revigoreze afacerile celui mai mare producator de PC-uri, care nu a reusit sa patrunda pe piata gadget-urilor mobile.

Vanzarile companiei au scazut anul trecut cu 5%, la 120,4 miliarde de dolari. Scaderea cererii pentru computere traditionale in paralel cu cresterea exploziva a smartphone-urilor si tabletelor ridica probleme grave industriei PC-ului, de la Microsoft la HP si Dell.

Vanzarile de PC-uri au scazut cu 6,4% la nivel mondial in ultimele trei luni ale anului trecut, marcand primul declin din ultimii 11 ani in perioada sarbatorilor de iarna, potrivit estimarilor companiei de cercetare de piata IDC.

Whitman a incasat anul trecut un salariu simbolic de 1 dolar si a primit un bonus de performanta de 1,7 milioane de dolari, actiuni de 7 milioane de dolari si un pachet de options (actiuni care pot fi cumparate ulterior la un pret prestabilit) de 6,4 milioane de dolari, relateaza Bloomberg, care citeaza un raport al HP.

El a preluat pozitia de CEO in septembrie 2011, la scurt timp inainte de incheierea acelui an fiscal, incasand o remuneratie de 16,5 milioane de dolari pentru acea perioada.

HP incearca sa gaseasca o reteta pentru revenire dupa ce a trecut prin cinci trimestre consecutive de scadere a vanzarilor, mai multe tranzactii care s-au incheiat prost pentru companie, schimbari repetate de management in ultimii patru ani si diverse erori strategice.