Compania de IT cu sediul in California, care se bazeaza puternic pe furnizorii de componente din China, a declarat ca miscarea vine ca un raspuns la “cresterea tot mai mare a numarului studentilor angajati in fabricile din tara”.

Noile standarde care trebuiesc aplicate sunt printre cele mai dure din industrie. In plus, controalele si verificarile de audit vor fi mai dese decat pana acum, au declarat reprezentantii HP.

Angajarea unor lucratori minori, prin intermediul agentiilor, sub paravanul unor internshipuri sau joburi temporare este o practica des intalnita in China. Documentele sunt adesea falsificate si lucratorilor minori nu li se permite sa paraseasca fabrica sub propriile conditii.

Noile reguli ale HP stipuleaza ca orice fel de munca trebuie sa fie voluntara. Studentii angajati trebuie sa poata pleca atunci cand doresc si vor putea lucra doar in domenii relationate cu aria de studiu pe care o urmeaza. De asemenea, numarul lor va fi limitat.

“Am lucrat indeaproape cu partea chineza pentru a dezvolta noi reglementari pentru studenti si asigurarea unui standard ridicat si etic in ceea ce priveste forta de lucru”, a declarat Tony Prophet, unul dintre sefii HP.

Masuri similare au fost luate si de cei de la Apple.

Fair Labor Association, o organizatie independenta care inspecteaza conditiile de lucru in fabricile din China, a criticat in nenumarate randuri furnizorul taiwanez Foxconn, pentru incalcarea regulilor angajatilor. Atat HP, cat si Apple, Microsoft, Intel si Cisco au contracte in desfasurare cu Foxconn. Compania a fost acuzata ca isi obliga angajatii sa lucreze prea multe ore suplimentare si ca ofera salarii prea mici, care nu le acopera acestora cheltuielile minime pentru supravietuire.

Muncitorii care lucrau la productia smartphone-ului Iphone 5, au intrat in greva in octombrie, dupa ce 40 de oameni au fost raniti in cadrul unui protest similar, avut loc cu o luna in urma. Foxconn a anuntat la inceputul acestei saptamani ca le va da angajatilor mai multe drepturi sindicale, printre care si posibilitatea de a-si vota singuri reprezentantii in conducerea companiei.