"Am avut o discutie de dimineata cu managementul domeniului aeronautic. La nivelul Ministerului Economiei, am luat decizia de a porni procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Intreprinderea de Avioane Craiova si Romaero", a declarat ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa. 

El a adaugat ca in prezent sunt evaluate oportunitatile si piata pe acest segment, iar procedural va fi necesara si implicarea altor institutii in acest proces. 

Vosganian a adaugat ca cele trei sunt companii valoroase, cu o "expertiza extraordinara" in domeniu, dar in prezent Avioane Craiova este intr-o situatie extrem de critica, Romaero are datorii, iar IAR se confrunta cu o reducere dramatica a productiei. 

Statul a mai incercat sa vanda Avioane Craiova, in anul 2009, insa procesul a esuat deoarece AVAS si compania italiana Alenia Aeronautica, singurul potential cumparator, nu au ajuns la o intelegere pentru finalizarea tranzactiei.  Compania a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 10,6 milioane de lei si pierderi de 9,1 milioane de lei. In acelasi timp, datoriile ce trebuie platite intr-o perioada de un an totalizau aproape 84 milioane de lei. 

In urma cu doua saptamani, Vosganian afirma ca Rusia a propus Romaniei o colaborare privind productia unui model de avion civil Tupolev la Romaero Baneasa.  Romaero a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 66,7 milioane de lei, in crestere cu 15,9% fata de 2011. 

Afacerile IAR Ghimbav au scazut drastic in ultimii ani. Daca in 2008 cifra de afaceri era de 203 milioane de lei, in 2012 business-ul companiei nu a trecut de 41,6 milioane de lei. IAR Ghimbav a incheiat primul trimestru din acest an cu afaceri de 5,1 milioane de lei.