Basescu a sustinut ca aderarea Romaniei la zona Euro a fost amanata pentru inca "vreo cativa ani", din cauza crizei economice, "chiar in conditiile in care atunci cand economistii se uita la cele cinci criterii de la Maastricht constata ca trei sunt deja indeplinite si alte doua sunt foarte aproape de a fi indeplinite". 

El a precizat ca in prezent sectorul privat din Romania "in cea mai mare parte este extrem de performant, competitiv", dar sectorul de stat al economiei nu este competitiv si "nu este pregatit sa intre in zona Euro". 

"Ma intreb ce s-ar intampla cu Caile Ferate Romane daca ar fi in Eurozona, cu o moneda extrem de fixa, cu conditii de plata, achizitii si prestatii in euro. Ar fi un dezastru din cauza lipsei de competitivitate", a argumentat Basescu. 

Presedintele a afirmat ca o problema similara ar putea fi si pentru sectorul energetic, care nu ar putea sa se mai bazeze pe deprecierea monedei nationale. 

"Este clar si acesta este obiectivul acordului pe care il avem inca in vigoare cu Fondul si cu UE, cresterea parametrilor de competitivitate a economiei de stat. Sper ca vom reusi in doi, trei, patru ani si Romania va putea sa fie un candidat serios, la orizontul anilor 2017-2018, pentru intrare in zona Euro", a precizat Basescu

In Romania sunt "deja prea multe privatizari ratate", dar si prea multe declaratii, insa prea putina concentrare a resurselor pentru generarea de crestere economica.

"Deja avem prea multe prevatizari ratate in ultimele luni, deja avem prea multe declaratii si prea putina concentrare a resurselor pentru a genera crestere economica. Nu mai putin decat in alte dati avem prea putina capacitate administrativa pentru a valorifica fondurile pe care le avem la dispozitie de la UE", a mai spus Traian Basescu.

El a precizat ca in acest an tara noastra are la dispozitie 6,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, "din taxele cetatenilor europeni". 

"Nu este o problema a acestui moment, este o problema care vine din trecut din 2007 incoace, capacitatea administrativa redusa face ca Romania sa nu valorifice sansa uriasa de a primi bani gratuiti", a mai afirmat seful statului.

Companiile din infrastructura isi abandoneaza lucrarile sau au intarzieri

Presedintele Traian Basescu a sustinut in fata oamenilor de afaceri italieni ca cea mai mare neimplinire a momentului tine de infrastructura, acuzand companiile care intarzie lucrarile sau le abandoneaza si invitandu-i pe italieni sa investeasca mai mult in tara noastra. 

"Probabil ca este cea mai mare neimplinire a momentului, dezvoltarea infrastructurii unde firmele italiene sunt deja prezente ca parteneri – ca parteneri seriosi in cea mai mare parte a situatiilor – si ne dorim mai multa implicare, poate nu vom mai avea situatii ca cele despre care se vorbeste astazi in presa, cu alti parteneri care ori isi abandoneaza lucrarile, ori le intarzie excesiv, ori primesc contracte fara licitatii", a sustinut Basescu. 

El a tinut sa adauge ca partenerii italieni si-au castigat intotdeauna contractele in mod corect.  Presedintele i-a invitat pe oamenii de afaceri italieni sa investeasca in turism, industria alimentara si energie. 

"Daca privim la nevoia de dezvoltare a Romaniei, cu totii putem constata cu usurinta ca este loc de investitii si de succes in afaceri in multe alte domenii: turismul, unde Romania are un potential formidabil inca nevalorificat suficient datorita lipsei infrastructurilor de turism, industria alimentara, care sa valorifice productia agricola, domeniul energiei este un domeniu aproape deschis in Romania in care se pot face investitii de toate categoriile", le-a spus Basescu oamenilor de afaceri italieni.

"Speram la o decizie favorabila accesului in zona Schengen in decembrie"

Presedintele a declarat in cadrul aceleiasi reuniuni ca spera la o decizie favorabila in luna decembrie a acestui an pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

El a mentionat ca un al doilea obiectiv este aderarea Romaniei la zona euro, care a fost intarziat pentru mai multi ani de criza economica din Uniunea Europeana.

Decizia privind calendarul de aderare a Romaniei si Bulgariei a fost amanata la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din luna martie, in urma opozitiei Germaniei, Olandei si Finlandei, care au aratat ca asteapta ca Bucurestiul si Sofia sa aiba mai intai mai multe progrese in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare in domeniul Justitiei. Urmatorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele doua tari este asteptat in luna decembrie 2013.

Seful statului a avut un discurs la evenimentul gazduit de Confindustria Romania pe tema economiei romanesti si a implicarii firmelor italiene in tara noastra, precum si a schimburilor comerciale dintre Romania si Italia.