Fie ca au renuntat la scoala din nevoia de a face rost de bani pentru a se intretine sau sub influenta unui mentor, toti au avut o viziune si, am putea spune, chiar un demon ... personal care i-a impins de la spate.

Pe langa toti antreprenorii care au urmat scoli de business si au diplome cu care sa se laude, vor exista intodeauna oameni nascuti cu businessul in sange si care vor demonstra ca diplomele, de orice fel ar fi ele, valoreaza mai putin decat hartia pe care sunt printate.

Iata mai jos lista catorva dintre milionarii Americii, oameni de afaceri sau artisti, care au preferat sa intre in afaceri de la varste fragede, decat sa piarda vremea pe bancile scolilor:

1. Robert De Niro

Fanii lui Vito Corleone si Jack LaMotta ii pot multumi unuia dintre cei mai cunoscuti actori din lume pentru ca a renuntat la scoala inainte de a implini 17 ani. Castigator a doua premii Oscar, De Niro a studiat actoria la Studioul Strasberg si la Cosnarvatorul Stella Adler. In acelasi timp a invatat si cate ceva despre afaceri. In prezent, in portofoliul sau intra studioul de film TriBeCa Productioan si un lant de restaurante in New York.

2. Francois Pinault

Cu holdinguri ca Gucci, Samsonite, Puma sau Casa de Licitatii Christie's, este greu de crezut ca al treilea cel mai bogat om din Franta a parasit scoala in 1947 pentru a lucra la moara tatalui sau. Principalul motiv pentru care a renuntat la scoala a fost faptul ca ceilalti colegi il ridiculizau pentru originile sale sarace. Ironia este ca acum averea sa se ridica la peste 8,7 miliarde de dolari.

3. 50 Cent

Curtis James Jackson III, cunoscut sub numele de scena 50 Cent, a debutat in afaceri la 12 ani, cand a inceput sa vanda droguri pe strazile din South Jamaica, Queens. Prins de politie si inchis pentru o perioada, Jackson a semnat, dupa eliberare, un contract de un milion de dolari cu casa de discuri a lui Eminem si Dr. Dre, dupa ce avocatul sau le-a trimis un demo. Prima miscare a fost si cea mai buna, albumul rapperului vanzandu-se in 26 de milioane de copii. Imediat au venit si reclamele la Reebok, apa minerala sau cosmetice. Acum detine, printre altele, si compania de filme Ceetah Vision.

4. Uma Thurman

Desi tatal ei era profesor la Columbia University, scoala nu a fost pentru Uma Thurman punctul forte in viata. S-a inscris la Professional Children's School din New York, dar a renuntat la 16 ani, pentru a se face actrita. Uma a debutat in 1988, dar a devenit cunoscuta pentru rolurile din Legaturi periculoase sau filmele lui Quentin Tarantino, Pulp Fiction si saga Kill Bill, care i-au adus, pe langa notorietate, si o gramada de bani.

5. Larry Flynt

Editorul revistei Hustler nu a avut nevoie de scoala ca sa locuiasca intr-o vila de milioane de dolari, inconjurat de femei frumoase. Devenit celebru pentru preocuparea sa pentru industria porno, Flynt s-a inrolat in armata la 15 ani, folosind un certificat de nastere fals. A fost un impatimit al barurilor de striptease inaintea lansarii revistei, in 1974. In 2003 s-a aruncat in cursa electorala pentru guvernator al Californiei, in care a iesit pe locul 7 din 135 de candidati.

6. Billy Joel

“Daca nu am mers la Universitatea Columbia, am mers la Columbia Records, unde nu am avut nevoie de nicio diploma", a spus artistul, atunci cand s-a aflat ca a ratat absolvirea liceului in 1967. De sase ori castigator al unui premiu Emmy, Joel a vandut mai mulgt de 150 de milioane de albume in toata lumea si recent a terminat un turneu alaturi de Elton John. Liceul la care a invatat a decis sa-i dea pana la urma diploma de absolvire, la 25 de ani dupa terminarea scolii. Averea sa este estimata a fi ajuns la 160 de milioane de dolari.

7. Catherine Zeta-Jones

A parasit scoala la 15 ani pentru a urma o cariera artistica, in care s-a facut remarcata abia la sfarsitul anilor '90, cand a jucat alaturi de Anthony Hopkins si Antonio Banderas in “Masca lui Zorro”. Pentru rolul Velmei Kelly din musicalul Chicago, Zeta Jones a castigat un Oscar, un premiu BAFTA si altele numeroase distinctii. Actrita a aprut si in reclame pentru Elizabeth Arden, T-Mobile, Alfa Romeo si linia de bijuterii Di Modolo. Averea actiei este estimata a fi de 45 de milioane de dolari.

8. Sidney Poitier

Primul actor de culoare care a castigat un premiu Oscar, in 1963, a renuntat la scoala de la 12 ani, pentru a-si putea ajuta familia saraca. Dupa ce a lucrat pentru o perioada in armata, unde spala vase, la 17 ani s-a ngajat portar la American Negro Theater din New York, iar pentru munca prestata lua lectii de actorie gratis. In 2009, presedintele Obama l-a recompensat cu Medalia Libertatii.

9. Jay-Z (Shawn Carter)

Jay-Z poate ca are “99 de probleme” (numele uneia dintre melodiile sale), dar faptul ca nu are o diploma de absolvire a liceului nu pare a fi una dintre ele. Carter a crescut intr-unul dintre cele mai rau-famate zone ale Brooklyn-ului, gasindu-si linistea in droguri si in hip-hop. In 1995, Carter a lansat primul sau single, iar in 2008 a semnat un contract de 150 de milioane de dolari cu Live Nation, care i-a dat libertate in ceea ce priveste albumele sale, turneele si reclamele in care apare. Averea artistului este stimata la 450 de milioane de dolari.

10. David Murdock

Murdock a parasit scoala, s-a inrolat in armata in 1943, iar in 1985 era deja unul dintre marii afaceristi ai Americii. Detinatorul companiei Dole Food, cel mai mare producator de fructe si legume din lume, are o avere estimata la 2,5 miliarde de dolari.

Sursa: forbes.com