Cate gospodarii au aer conditionat in Romania

In Romania, mai putin de jumatate dintre locuinte sunt dotate cu aparate de aer conditionat, spune Despina Stoian, director de vanzari la Frigotehnica. Alti reprezentanti ai firmelor distribuitoare estimeaza ca peste 30% dintre romani se bucura acasa de un sistem de climatizare, transmite gandul.info Ei spun ca in 2007, odata cu avantul pietei imobiliare, s-a inregistrat si un boom al vanzarilor de aparate de aer conditionat, romanii cheltuind atunci 65 de milioane de euro pe astfel de aparate. In 2010 piata de profil era estimata la 120-130 de milioane de euro, potrivit unor reprezentanti din industrie. Institutul National de Statistica (INS) nu detine date recente privind numarul de aparate de aer conditionat din Romania.

Muncim mai mult

Sociologii sunt de parere ca aerul conditionat ii face pe romani mai productivi la locul de munca. "In sociologia muncii exista studii care arata ca imbunatatirea conditiilor de munca poate duce la sporirea capacitatii de munca. Odata cu fenomenul incalzirii globale, aerul conditionat devine o necesitate. Introducerea aerului conditionat a revolutionat lumea araba. Acolo se muncea mai mult noaptea, iar dupa introducerea aerului conditionat s-a putut munci si ziua. Cunosc o femeie din Romania care a avut o afacere din care s-a imbogatit, acum vreo 15 ani, vanzand aparate de aer conditionat in Libia", a declarat pentru gandul Dan Lungu, lector la Facultatea de Sociologie de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

Primul aparat de aer conditionat, construit in 1902

Primul dispozitiv care semana cu un aparat de aer conditionat a fost construit in 1902 de un inventator pe nume Willis Carrier, in incercarea de a impiedica deteriorarea hartiei din cauza caldurii si umiditatii la o companie de litografiere din Brooklyn. La scurt timp, cladiri industriale si spitale au inceput sa foloseasca acest tip de aparat. Prima persoana care a avut aer conditionat in locuinta sa din Minneapolis, in 1914, a fost Charles Gates, fiul unui industrias.

Afla mai multe despre o industrie de peste 100 milioane de euro pe www.gandul.info