Ce trebuie sa stiti cand alegeti aparatul de aer conditionat
A venit vara si daca va ganditi sa va cumparati un aparat de aer conditionat, va prezentam in continuare o lista de ponturi ca sa faceti o achizitie cat mai buna. Totodata, va aratam si la ce trebuie sa fiti atent cand alegeti aparatul de aer conditionat.
Pentru o camera obisnuita de pana la 20 de metri patrati, specialistii recomanda sa cumparati aparate de aer conditionat de peste 9.000 Btu/h, iar daca aveti camere putin mai mari, de pana la 25 de metri patrati, cel mai bine este sa cumparati aparate de peste 12.000 Btu/h.
Mai exact, pentru o incapere de 10-12 metri patrati este nevoie de un aparat cu o putere de 7.000-9.000 BTU/h, in functie de cum sint orientate ferestrele - spre Nord sau Sud. Pentru o incapere de 12-20 metri patrati este nevoie de o putere cuprinsa intre 9.000 si 12.000 BTU/h pentru o suprafata de 20-24 metri patrati, de 12.000-14.000 BTU/h.
Pentru 24-30 de metri patrati, aveti nevoie de 14.000 si 16.000 BTU/h. Pentru suprafetele mai mari de 40 metri patrati, este recomandata montarea a doua aparate sau a unor unitati cu puteri mai mari.
Sfatul specialistului: Nu va instalati aparate subdimensionate, pentru ca astfel le veti “forta” in exploatare punandu-le in pericol durata de viata!
3. Cantitatea de energie electrica pe care o consuma - De regula, aparatele de clasa energetica A sau A+ au un consum de electricitate mai mic cu pana la 40% fata de aparatele din clasa C sau D. De exemplu, un aparat de clasa energetica A are o eficienta energetica de 3,6 adica la un kW consumat din retea, "face frig” de 3,2 kW.
Mai departe, aparatele de clasa inferioara pot avea o eficienta de 2 sau 2,4. De exemplu, un aparat de aer conditionat de clasa energetica A si de 12.000 BTU (3,5 KW “frig”) va consuma doar 1.080 wati/ora fata de unul de clasa C sau D, care va consuma 1.250-1.500 wati/ora.
Sfatul specialistului: Nu va zgarciti ca sa ajungeti sa dati banii pe aparate la clase energetice inferioare, pentru ca desi sunt mai ieftine la achizitie, o sa cheltuiti mai mult pentru plata energiei electrice, pe care o veti consuma! In primul an de functionare, "veti recupera" diferenta pe care trebuia sa o dati la achizitie!
4. Banii pe care ii dati pe el - Nimeni nu va recomanda, in afara de vanzator, desigur, sa va luati un aparat scump. Durata de viata a unui aparat de aer conditionat este de circa zece ani, dar cel putin o data la patru ani apar noi generatii, care consuma mai putin, sunt mai accesibile ca pret si mai performante.
Mai mult, ar trebui sa stiti ca pe piata se gasesc sisteme de conditionare foarte performante si cu functii suplimentare, cum ar fi filtru de purificare a aerului. Alte aparate au si functie de incalzire. Acestea din urma, dotate cu o pompa de caldura, pot fi folosite si pana la temperaturi de minus 10 grade Celsius.
Marcile de renume in domeniu sunt Daikin sau York, dar fiti atenti la garantia oferita.