Premierul Victor Ponta a anuntat ca activitatea unei firme va fi suspendata de ANAF doar daca diferenta de bani gasita in plus sau minus va fi de 300, iar decizia de suspendare va putea fi revocata in aceeasi zi daca este achitata o amenda.

Anuntul a fost facut dupa ce, in ultimele zile, in presa au fost relatate cazuri in care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacsis" sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel.

In sedinta Executivului de joi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) i-a prezentat premierului Victor Ponta o situatie in care arata ca pentru 232 de firme a fost suspendata activitatea, din aproximativ un milion de societati.

"Am primit informarea de la ANAF: sunt 232 de firme care au primit masura suspendarii dintr-un milion de contribuabili, deci 232 in toata tara. Daca, din cei 232, 150 probabil ca meritau, la ceilalti vreau sa nu existe abuzuri si va rog, marti, sa veniti cu modificarea asa cum am discutat-o si cu seful ANAF, si cu Justitia, ca pana la suma de 300 de lei sa avem amenda foarte mare, adica sa nu luam din prima masura cea mai dura si sa fie o masura care sa-l arda la buzunar pe cel care nu respecta legea", a spus Ponta.

El a precizat ca va sustine in continuare actiunile ANAF, deoarece este necesara combaterea evaziunii fiscale.

"Sustin in continuare - si imi asum, sigur, si injuraturile de rigoare - faptul ca in Romania e nevoie de combaterea evaziunii fiscale, ca legea este lege pentru toata lumea si ca evaziunea fiscala este un fenomen care trebuie combatut si la nivelul de sus - si de asta avem incasari un miliard de euro in plus, ca nu de la buticuri avem un miliard de euro, ci din combaterea marii evaziuni fiscale - dar trebuie fiecare cetatean al Romaniei si fiecare firma sa-si plateasca datoriile. Important este ca in aceasta campanie pe care o sustin sa nu existe abuzuri si exagerari. Prima exagerare este cu prigoana generala", a afirmat premierul.

El a mai adaugat ca efectele controalelor sunt "mai mult decat vizibile", amintind ca in primele trei luni ale acestui an a crescut numarul caselor de marcat cu 25%.

"Cei care platesc in mod corect si dau bon au simtit cresterea vanzarilor. E o regula care, chiar daca la inceput creeaza anumite reactii. Nu vorbesc de campaniile evazionistilor, care fac campanie la televizor ca sa ramana evazionisti, eu vorbesc de cei care chiar au avut dreptate si pe care trebuie sa-i protejam", a mai spus Ponta.