"Domnul presedinte are dreptate. O tara nu poate functiona fara firme. La fel cum nu poate functiona nici daca evaziunea fiscala este tratata ca pana acum. De cand sunt la conducerea ANAF, combaterea marii evaziuni a fost si este prioritate de gradul zero. Mica evaziune este insa un flagel la fel de periculos, tratat cu seriozitate in orice tara civilizata. Iar ANAF exact asta face", a spus presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

El a adaugat ca linia prioritara ramane marea evaziune. 

"Avem deja aproape un miliard de euro in plus. Acestia nu sunt bani colectati de la covrigarii si florarii, ci din eficientizarea colectarii si combaterea marii evaziuni. Sunt convins ca, nu peste foarte mult timp, cand surplusul de venituri obtinut din combaterea evaziunii va ajuta la relaxarea fiscalitatii, pastrand Romania in tintele de deficit, lumea va intelege ca nu este vorba de nicio exagerare a ANAF, ci de respectarea legii si asigurarea unui mediu concurential onest la absolut toate nivelurile", a mai afirmat seful ANAF

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca Fiscul lucreaza ca pendulul, intrucat uneori nu se ocupa de probleme, iar alteori se ocupa de detalii care nu merita atentia, si i-a sfatuit pe jurnalisti sa intrebe la ANAF daca o tara fara firme poate sa functioneze. 

Intrebat ce parere are despre situatia din ultimele zile cu inchiderea firmelor, presedintele Klaus Iohannis a declarat: "Romania este o tara in plina reformare, tot timpul facem o reforma, ba in invatamant, ba in sanatate, pe urma la Fisc, pe urma la ANAF, pe urma la Codul Fiscal si, din pacate, trebuie sa constat ca exista tendinta de a lucra ca pendulul, dintr-o extrema in cealalta. Ba avem situatii in care Fiscul nu se ocupa de aceste chestiuni, ba avem situatii in care Fiscul se ocupa cateodata de detalii care chiar nu cred ca merita foarte multa atentie".

Iohannis si-a exprimat speranta ca dupa schimbarile care se fac in prezent la ANAF se va ajunge "la o normalitate". 

Intrebat daca diminuarea evaziunii fiscale se poate face prin inchiderea de localuri si magazine inclusiv pentru sume derizorii, seful statului a afirmat ca ar fi bine sa fie cautate proceduri care incurajeaza investitorii si micii investitori "sa-si duca afacerea mai departe" si "nu sa gasim metode prin care sa inchidem firmele". 

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca activitatea unei firme va fi suspendata de ANAF doar daca diferenta de bani gasita in plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocata in aceeasi zi daca este achitata o amenda reprezentand de 10 ori suma constatata ca fiind neinscrisa in contabilitate. 

Modificarile vor fi operate de Guvern in aceasta saptamana sau cel mai tarziu saptamana viitoare, premierul aratand ca este nevoie de o serie de "reglaje" care sa previna eventuale excese ale inspectorilor ANAF. 

Vineri, Ponta afirma ca inspectorii Directiei Antifrauda trebuie sa aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar in limita legii si a bunului-simt, fara excese. 

Mesajul a fost transmis dupa ce, in ultimele zile, in presa au fost relatate cazuri in care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacsis" sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel. 

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu Stefan Diaconu, a fost invitat la urmatoarea sedinta a Comisiei de Buget-Finante a Senatului, pentru a explica de ce nu pune in aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro si "inchide cofetarii pentru 5 lei".