Gigantul Holcim-Lafarge se naste greu. Al doilea mare actionar respinge fuziunea, apreciind-o ca nesatisfacatoare
Holcim
Omul de afaceri rus Filaret Galchev, care detine, indirect, 10,8% din actiunile producatorului elvetian de ciment Holcim, a respins oferta companiei franceze Lafarge pentru preluarea Holcim, pe care o considera nesatisfacatoare, potrivit unei publicatii elvetiene citate de Reuters.
Galchev, al doilea mare actionar al Holcim, a apreciat ca termenii oferiti de Lafarge pentru fuziunea cu producatorul de ciment eletian "nu sunt satisfacatori" pentru actionarii Holcim, a relatat Sonntagszeitung.
El a adaugat ca cei doi producatori de ciment trebuie sa ia o decizie in privinta conducerii companiei care se va infiinta in urma fuziunii.
Holcim si Lafarge au convenit in aprilie 2014 o fuziune prin schimb de actiuni, care ar crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.
In data de 16 martie 2015, Holcim a cerut Lafarge renegocierea termenilor stabiliti initial, iar cateva zile mai tarziu cele doua companii au anuntat ca s-au inteles asupra revizuirii acordului.
Noii termeni ai intelegerii prevad o rata de schimb a actiunilor mai avantajoasa pentru investitorii Holcim, precum si renuntarea la conditia ca noua companie rezultata in urma fuziunii sa fie condusa de actualul director general al Lafarge, Bruno Lafont.
Fuziunea dintre Holcim si Lafarge presupune renuntarea la unele active pe care companiile le detin in tari precum Romania, Germania si Ungaria.
In Romania, vor fi pastrate activele Holcim, care includ doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.
La inceputul lunii februarie, producatorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele doua companii pentru a cumpara cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de acestea, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro.
Volumul vanzarilor de ciment si clincher ale Holcim in Romania au crescut cu 7,8% anul trecut comparativ cu 2013, in timp ce vanzarile din Europa au scazut cu 1%.
Pe acelasi subiect: