Oyak Group din Turcia este interesat de activele Holcim si Lafarge din Romania, Serbia si Ungaria. In procesul fuziunii, cei doi giganti trebuie sa inchida mai multe fabrici
Holcim
Oyak Group din Turcia are la dispozitie 2 miliarde de dolari pentru achizitii si este interesat sa cheltuiasca o parte din aceasta suma pentru active ale Holcim si Lafarge in Romania, Serbia si Ungaria, a declarat seful diviziei de ciment a grupului, Celal Caglar, transmite Bloomberg.
Grupul Oyak, prezent pe piata din Romania cu operatiuni de stocare, ambalare, comert si distributie a cimentului, este cel mai mare producator de ciment din Turcia.
Holcim si Lafarge au convenit la inceputul lunii aprilie o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de 44 de miliarde de dolari. Pentru a obtine aprobarile necesare pentru incheierea fuziunii, cei doi producatori trebuie sa vanda o parte dintre activele pe care le detin.
La sfarsitul lunii octombrie, Holcim si Lafarge au inaintat in mod oficial Comisiei Europene propunerea de fuziune, Lafarge urmand sa renunte la operatiunile pe care le conduce in Romania.
Lafarge detine in Romania doua fabrici de ciment, la Medgidia si Hoghiz, si o statie de macinare, la Targu Jiu.
Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.
Autoritatile de reglementare europene urmeaza sa decida pana la 15 decembrie daca aproba acordul de fuziune sau deschid o investigatie aprofundata.
"Suntem interesati sa licitam singuri sau impreuna cu un grup european pentru active. Oyak urmareste cu atentie procesul de vanzare", a spus Caglar, precizand ca grupul detine 2 miliarde de dolari in numerar pentru achizitii si poate atrage o suma de cinci ori mai mare daca va fi necesar.
Holcim si Lafarge au anuntat ca vor sa vanda operatiuni care genereaza 10%-15% din profitul lor combinat calculat inainte de deducerea dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA). Holcim a precizat ca este vorba de echivalentul a circa 1 miliard de dolari.
In afara de vanzarea de active din Europa, cele doua companii au anuntat ca vor vinde si active din Canada si Brazilia. In total, activele scoase la vanzare ar putea valora 7 miliarde de euro, respectiv aproximativ de opt ori EBITDA, estima in aprilie Harry Goad, analist la Credit Suisse Group in Londra.
Oyak detine in Turcia o capacitate de productie de ciment de 20,1 milioane de tone pe an, prin intermediul a sase fabrici, reprezentand 19% din capacitatea existenta in tara. Grupul mai are o capacitate de productie de clincher de 10,3 milioane de tone pe an, 15% din productia totala a Turciei.
Intre posibilii cumparatori ai activelor scoase la vanzare de Holcim si Lafarge se afla grupuri formate de fonduri de investitii si anume Blackstone Group cu Cinven si Canada Pension Plan, BC Partners Holdings cu Advent International, Bain Capital cu Onex Corp, precum si CVC Capital Partners cu Abu Dhabi Investment Authority, au declarat anterior persoane apropiate situatiei.
Sursele au precizat ca CRH din Irlanda si Votorantim Cimentos din Brazilia sunt la randul lor interesate de aceste active.
Grupul Oyak este prezent pe piata din Romania prin intermediul diviziei Unye Cimento Sanayi ve Ticaret, care a a deschis in 2009 o unitate de ambalare a cimentului la Mangalia, in urma unei investitii de circa 9 milioane euro.
Pe acelasi subiect: