Enel a suspendat temporar vanzarea activelor din Romania
Enel a suspendat temporar vanzarea activelor din Romania, dupa ce anul trecut a reusit sa isi reduca gradul de indatorare. In urma cu o luna, directorul executiv al grupului italian de utilitati spunea ca vanzarea va avea loc in acest an.
"Enel confirma faptul ca procesul de vanzare a activelor din Romania a fost suspendat temporar. Vanzarea activelor Enel Romania era parte dintr-un program mai amplu de tranzactii ce urmareau incasarea a pana la 4 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2014 pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizarii cu succes a mai multor initiative in timpul anului 2014, aceasta tinta a fost atinsa", a comunicat biroul de presa al grupului Enel la solicitarea Mediafax.
Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumatatea lunii ianuarie ca grupul va vinde activele din Romania si Slovacia in acest an, precizand ca grupul a primit deja oferte.
"Avem oferte. Stim ca procesul poate fi incheiat oricand intre momentul acesta si luna iunie. Activele vor fi vandute in 2015, asa ca, in ceea ce priveste plata datoriei, vom sta mult mai bine decat am planuit initial", a afirmat Starace in 12 ianuarie.
Enel a anuntat in 2014 ca vrea sa obtina peste 4 miliarde de euro din vanzarea operatiunilor din Romania si Slovacia.
In noiembrie anul trecut, Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vanzarea prin oferta publica a 21,92% din actiunile detinute la Endesa. Grupul italian detinea o participatie de 92% la compania spaniola.
In Romania, unde Enel controleaza o treime din piata distributiei de energie, grupul detine 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).
"Consiliul Director al grupului va decide, prin urmare, asupra oricaror planuri de continuare a acestui program in contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date in martie", potrivit Enel.
Surse din sectorul energetic declarau anul trecut ca Enel cere 1,7-1,8 miliarde euro pe cele trei distributii de energie din Romania pe care vrea sa le vanda, in timp ce evaluarile statului indicau un maxim de 1,2-1,3 miliarde de euro, iar daca grupul italian nu va obtine pretul cerut este posibil sa renunte la vanzare.
Enel a intrat pe piața energetica romaneasca in 2005.