Procesul de vanzare a activelor din Romania este intr-un stadiu usor mai avansat decat cel din Slovacia, a spus Starace in timpul unei audieri in fata Comisiei de Industrie din Senatul italian.

Seful Enel a declarat recent ca State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de stat de utilitati din lume dupa venituri, s-a aratat interesata sa cumpere operatiunile de distributie si vanzare din Romania.

Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, astfel ca grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei si pentru a-si pastra ratingul pentru investitii. Potrivit Starace, datoriile grupului vor fi reduse la 37 miliarde de euro in decembrie 2014, de la peste 44 miliarde de euro anul trecut.

De altfel, grupul a identificat o serie de noi active non-strategice, din vanzarea carora ar putea obtine aproximativ 8-9 miliarde de euro, a spus Starace.

Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Compania de stat Nuclearelectrica a anuntat, in septembrie, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte dintre operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de catre actionari.

Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.