Pretul stabilit de Enel pentru actiunile Endesa a fost de 13,5 euro pe unitate, putin sub pretul de 13,71 euro de la finalul sedintei de tranzactionare de joi, potrivit The Wall Street Journal, preluat de Mediafax. Grupul italian detinea o participatie de 92% la compania de utilitati Endesa.

Pe langa aceasta tranzactie, Enel a primit si doua oferte neangajante pentru participatia de 66% la compania Slovenske Elektrarne din Slovacia, din partea companiei de utilitati CEZ din Cehia si a unui grup format din statul ungar si producatorul Slovnaft detinut de Mol, relateaza Bloomberg.

Slovnaft, care este detinuta in proportie de 98% de Mol, dispune de 4,5 miliarde de euro pentru eventuale achiztii, potrivit directorului general executiv Slovnaft, Oskar Vilagi. El a explicat ca, prin preluarea Slovenske Elektrarne, Slovnaft ar putea vinde energie electrica in sud-estul Europei, regiune care are un deficit de electricitate.

De asemenea, guvernul ceh, care detine 70% din CEZ, si-a manifestat dorinta de a cumpara participatia detinuta de Enel datorita compatibilitatii retelelor celor doua companii si a portofoliilor complementare detinute de acestea.

Vanzarea activelor din Slovacia a intampinat dificultati din cauza amanarii termenului de finalizare a unui proiect nuclear derulat in Slovacia.

Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, astfel ca grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei.

In Romania, unde Enel detine o treime din piata distributiei de energie, grupul vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Luca D'Agnese, fostul sef al operatiunilor din Romania, declara recent ca Enel ar putea renunta la vanzarea activelor din Romania, daca reuseste sa incheie alte tranzactii prin care sa-si reduca datoriile. Potrivit unor surse din piata, italienii au primit deja oferte din partea companiilor de stat Electrica si Nuclearelectrica (SNN).