Enel ar putea renunta la vanzarea activelor din estul Europei, inclusiv Romania, daca obtine bani din alte vanzari
Enel
Grupul italian Enel ar putea renunta la vanzarea activelor din Romania, daca reuseste sa incheie alte tranzactii prin care sa-si reduca datoriile, in pofida faptului ca a primit deja oferte din partea unor companii precum Electrica (simbol bursier EL) si Nuclearelectrica (SNN), spune Luca D'Agnese, fostul sef al operatiunilor din Romania.
"Ideea a fost sa avem mai multe optiuni, astfel ca compania nu a fost niciodata intr-o situatie fara iesire. Nu suntem nevoiti sa vindem chiar la orice pret", a spus D'Agnese, care conduce in prezent activitatea grupului in Europa de Est, intr-un interviu cu cotidianul american The Wall Street Journal, preluat de Ziarul Financiar.
Directorul general al grupului, Francesco Starace, spunea, insa, la sfarsitul lunii octombrie, ca procesul de vanzare a activelor Enel din Romania si Slovacia este aproape de a fi incheiat, reamintind ca investitorii interesati pot depune oferte angajante pana la finele lui noiembrie.
"Vanzarea activelor se afla intr-un stadiu avansat. Exista un anumit numar de cumparatori potentiali, iar ofertele angajante vor fi primite pentru fiecare tara in parte pana la finele lunii noiembrie, la o distanta de trei saptamani", a spus Starace in timpul unei audieri in parlamentul italian, citat de publicatia online Il Sole 24 Ore.
Starace a precizat ca vanzarea activelor Enel din Romania si Slovacia "nu reprezinta un vot de neincredere in cele doua piete", ci ca unitatile din cele doua tari au fost active usor de identificat in incercarea de a atinge cifra tintita prin programul de reducere al datoriilor.
Surse din sectorul energetic sustin ca Enel cere 1,7-1,8 mld. euro pe cele trei distributii de energie din Romania, in timp ce evaluarile statului indica un maxim de 1,2-1,3 mld. euro, iar daca grupul italian nu va obtine pretul cerut este posibil sa renunte la vanzare.
Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, astfel ca grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei si pentru a-si pastra ratingul pentru investitii.
In Romania, unde Enel detine o treime din piata distributiei de energie, grupul vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).
Compania de stat Nuclearelectrica a anuntat, in septembrie, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte dintre operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de catre actionari.
Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.
Mai multe despre:
#Enel#energie electrica
Pe acelasi subiect: