Lucrarile vor incepe sambata si vor dura maxim o luna. Pana la disputarea finalei stadionul nu va mai gazdui nicio partida sau alt eveniment.

"Conform recomandarilor UEFA, societatea STRI (n.r. - partenerul oficial al FIFA si UEFA) va fi responsabila cu schimbarea gazonului. Lucrarile de inlocuire a gazonului incep de maine (n.r. - sambata), va dura maxim o luna, in functie de de conditiile meteo si vor fi indeplinite toate cerintele UEFA. Costurile de inlocuire a gazonului le suporta Primaria Bucuresti prin ALPAB. Totul va costa patru milioane de lei. In aceasta suma (n.r. - patru milioane de lei) intra si inchirierea sistemului de lumina pentru gazon pana in luna octombrie", a explicat directorul general al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Radu Popa, citat de Mediafax.

Prezent la conferinta de presa, primarul general Sorin Oprescu a recunoscut ca initial suma de 4 milioane de lei i s-a parut mare, dar a primit asigurari din partea specialistilor ca aceasta se incadreaza in limitele normale pentru acest tip de lucrare.

"Nu e mare, m-am interesat si eu. Pentru ca si mie mi s-au parut niste dimensiuni mai mari... dar nu, specialistii spun ca in aceasta suma intra si instalatia de iluminare artificiala. Este pentru prima oara cand Primaria intervine financiar in problema gazonului. Daca se putea si mai bine? Da, cred ca se putea si mai bine. Dar n-am cheltuit nimic, a intrat in obligatia constructorului. Iar balbele de atunci au existat pe fondul unor promisiuni mari de seriozitate. Care s-au dovedit a nu fi asa. Ma intereseaza sa nu ne mai lovim de lucrurile de care ne-am lovit in trecut. Operatiunea de inlocuire a gazonului include si schimbarea primilor zece centimetri de nisip din stratul de suport. Se va interveni apoi cu lampi de fotosinteza la nivelul solului", a mentionat primarul.

Oprescu a adaugat ca din luna octombrie nu va mai fi nevoie de sistemul de iluminare a gazonului cu lampi de fotosinteza.

"Asta nu inseamna ca schimbam gazonul la anul. Nu schimbam nimic, se vede cum a trecut gazonul peste aceasta iarna. Meciul Dinamo - Gaz Metan Medias a fost ultimul eveniment sportiv care a avut loc pe Arena Nationala pana la final Ligii Europei din 9 mai. In contractul cu UEFA s-a agreat ca pana la finala sa nu mai aiba loc alte evenimente", a spus Sorin Oprescu.

Directorul de investitii din Primaria Capitalei, Bogdan Hreapca, a declarat ca actualul gazon nu ar fi fost inlocuit daca Arena Nationala nu ar fi gazduit finala Ligii Europa.

"La un anumit numar de jocuri un gazon se schimba. Acest gazon a tinut 19 jocuri cu tot cu antrenamentele oficiale in trei luni, din care 2 luni de iarna plina. Acest gazon, daca nu era finala Ligii Europa, ar fi fost supra-insamantat si mai tinea o parte din anul acesta linistit. Dar in contractul cu UEFA e stipulat ca noi trebuie sa livram un gazon de joc perfect. Dar la toate casele mari are loc schimbarea gazonului. Si nicaieri nu exista un certificat de garantie, in sensul in care cineva sa garanteze ca acest gazon tine 60 de meciuri. Ce s-a intamplat la Romania - Franta a fost un accident", a afirmat Hreapca.

La meciul inaugural Romania - Franta, disputat in 6 septembrie, in preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Nationala, montata de firma Gama Verde a lui Adrian Oprisan, a cedat sub crampoanele fotbalistilor, numeroase bucati de gazon desprinzandu-se pe toata suprafata acesteia. Dupa acest meci, constructorul arenei si-a asumat inlocuirea gazonului si a optat ca lucrarea sa fie facuta de firma olandeza Hendriks-Graszoden.

UEFA a remis, la mijlocul lunii septembrie, un raport cu privire la starea gazonului Arenei Nationale, conform caruia peluza stadionului din Bucuresti va avea nevoie de o reinnoire majora in primavara si in care s-a recomandat ca terenul sa nu gazduiasca meciuri cu 10-12 saptamani inaintea disputarii finalei Ligii Europa, programata la 9 mai 2012.