"Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, numit in conformitate cu prevederile OUG 109/2011, si-a respectat in aceste aproximativ 9 luni de mandat angajamentele asumate fata de institutiile financiare internationale si a adoptat o serie de masuri operationale pe termen scurt, astfel incat CFR SA nu mai are, la ora actuala, nicio datorie la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale (somaj, sanatate si CAS), comparativ cu data preluarii mandatului, cand compania inregistra datorii de 321 milioane lei la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale", se arata intr-un comunicat transmis de Kubinschi dupa ce Ministerul Transporturilor a comunicat ca intregul Consiliu de Administratie a fost revocat pe motiv ca a exercitat un management defectuos, care a afectat situatia financiara a companiei, noteaza Mediafax.

Kubinschi spune ca CFR SA, care administreaza infrastructura feroviara, inregistreaza un profit brut in valoare de 51,6 milioane lei, fata de o pierdere de 169,8 milioane lei prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli rectificat pentru anul 2013, aprobat de AGA companiei.

De asemenea, rezultatul operational (EBITDA) realizat la 30 noiembrie 2013 (166,1 milioane lei) este cu 98,8% mai mare fata de cel prevazut in bugetul rectificat pentru anul 2013 (83,6 milioane lei), aprobat de AGA CFR SA.

Arieratele companiei la 30 noiembrie 2013 (1,1 miliarde lei) sunt cu 26,6% mai mici decat cele inregistrate la 31 martie 2013 (1,5 miliarde lei). Creantele restante la 30 noiembrie (1,5 miliarde lei) sunt cu 26,9% mai mici fata de cele inregistrate la 31 martie 2013 (2,1 miliarde lei), potrivit fostului presedinte al CA.

"Prin initiativele de eficientizare economica adoptate de echipa manageriala in perioada de mandat, consider ca managementul CFR SA nu a fost nicidecum unul defectuos, in conditiile in care masurile adoptate pana in prezent au condus la respectarea de catre CFR SA a obiectivelor si tintelor asumate de Guvernul Romaniei in relatia cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala", mai spune Kubinschi.

Adunarea Generala a Actionarilor CFR SA, companie controlata de stat prin Ministerul Transporturilor, a hotarat vineri revocarea din functie a membrilor Consiliului de Administratie, pe motiv ca acestia au exercitat un management defectuos, care a afectat situatia financiara a companiei.

"In acest sens, au fost constatate o serie de nereguli grave in actul de management al administratorilor, printre care mentionam: neindeplinirea obligatiei de supraveghere si control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie savarsite de executiv si constatate de organele de control, precum si incalcarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor si a altor prevederi legale", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

Consiliul de Administratie era format din Florin Kubinschi (presedinte, CFO Volksbank Romania), George Micu (membru, director general CFR SA), Enache Jiru (membru, secretar de stat in Ministerul Finantelor) si Sebastian Tcaciuc (membru).

AGA a numit un nou CA, din care fac parte Ovidiu Petrisor Artopolescu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Putura, secretar de stat in Ministerul Justitiei, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, George Ciobanasu, auditor financiar.

In perioada urmatoare, Consiliul de Administratie se va intruni pentru a alege noul presedinte al CA. Adunarea Generala a Actionarilor a pus in vedere noului Consiliu de Administratie sa analizeze de urgenta modul de indeplinire de catre George Micu a indatoririlor sale de director general interimar al societatii.