Ecologistii si fermierii din UE si-au adunat puterile si au iesit invingatori. CE vrea ca statele membre sa monitorizeze defrisarile si impaduririle terenurilor
Comisia Europeana vrea ca autoritatile forestiere si agricole din statele UE sa monitorizeze si sa raporteze, din 2013, modificarile destinatiei terenurilor care pot afecta emisiile de gaze cu efect de sera, in cadrul masurilor de combatere a schimbarilor climatice, informeaza Reuters.
Propunerea, care urmeaza sa fie prezentata oficial saptamana viitoare, nu stabileste si obiective ferme de limitare a schimbarilor in utilizarea terenurilor.
Fermierii din Uniunea Europeana si-au exprimat deja preocupari majore legate de acest plan, in timp ce ecologistii considera ca este un pas in directia buna, in special pentru ca nu se bazeaza pe sistemul european de tranzactionare a certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon (ETS), in vederea combaterii gazelor cu efect de sera generate de modificarea destinatiei terenurilor.
Discutiile din ultimii ani la nivelul UE si conferintele internationale pe tema schimbarilor climatice nu au adus solutii de protejare a padurilor, care absorb emisiile de dioxid de carbon.
UE trebuie sa previna reducerea suprafetelor impadurite in cadrul angajamentelor asumate in programele Natiunilor Unite. Totodata, Uniunea are ca obiectiv general reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 20%, pana in 2020.
Unul dintre principalele instrumente ale UE de combatere a emisiilor poluante ale industriei si sectorului energetic este ETS si au avut loc discutii daca sa se introduca in sistem si modificarea destinatiei terenurilor, inclusiv a celor forestiere.
In schimb, proiectul propune ca tarile membre sa tina evidenta defrisarilor, impaduririlor, managementului padurilor si al terenurilor, actiuni care influenteaza emisiile de gaze poluante.
Potrivit CE, statele membre trebuie sa prezinte planuri de actiune pentru limitarea emisiilor, iar Comisia ar putea face recomandari pentru imbunatatirea eforturilor nationale in acest domeniu.