"Anul 2014 a marcat un punct de cotitura pentru BRD, in care banca a revenit pe profit reusind in acelasi timp sa isi imbunatateasca profilul de risc si eficienta operaționala. In anul 2015, BRD va continua sa se bazeze pe soliditatea modelului sau de banca universala si pe capacitatea de a oferi solutii inovatoare si servicii personalizate unei baze largi de clienti. Mai mult ca niciodata, BRD are ambitia de a se pozitiona printre principalii actori economici care asigura conditiile revenirii investitiilor", a declarat, intr-un comunicat, Philippe Lhotte, presedintele director general al BRD. 

Anul trecut, BRD a continuat sa implementeze masuri de optimizare a costurilor care au determinat o reducere a cheltuielilor operationale cu 2,9% comparativ cu 2013. Raportul cost/venit a fost de 50,2%. 

De asemenea, banca a reusit sa reduca rata creditelor neperfomante (de la 24,9% la sfarsitul anului 2013 la 20,3% la sfarsitul anului 2014) in principal datorita implementarii unei politici active de stergere si vanzare de creante, in acelasi timp imbunatatind gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 69% la sfarsitul anului 2013 la 71% la sfarsitul anului 2014).

Costul net al riscului a scazut cu 43% fata de anul 2013 cu evolutii favorabile pe ambele segmente, companii si persoane fizice. 

Soldul creditelor nete acordate de BRD persoanelor fizice a atins 16,2 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de decembrie 2013, sustinut de dezvoltarea continua a portofoliului de credite pentru locuinte. De asemenea, banca a inregistrat o performanta solida in ceea ce priveste creditele nou-acordate (+85% fata de anul 2013). 

Imprumuturile acordate companiilor, cererea slaba si concurenta puternica au dus la un declin de 11,6% al soldului net, pana la 10,2 miliarde lei.

"In anul 2014, sectorul bancar romanesc a continuat sa se confrunte cu o cerere slaba de credite in pofida nivelului scazut al dobanzilor. Piața a inregistrat un declin al soldului creditelor brute (-3,1%) in ultimele 12 luni, determinat insa si de operatiunile de stergere de creanțe, iar depozitele au crescut (+7,9%), in special pe segmentul companiilor (+10,7%)", noteaza banca. 

In ceea ce priveste depozitele, BRD a continuat sa isi consolideze acest segment, care s-a stabilizat la 36 miliarde lei, prin favorizarea atragerii de depozite de la persoane fizice, reprezentand cele mai stabile surse de finantare.

Economiile persoanelor fizice au crescut cu 8% in anul 2014, avans care se situeaza peste nivelul pieței.  Astfel, la sfarsitul anului trecut, banca avea o rata credite nete/depozite de 73,4% (-3,4 pp fata de sfarsitul anului 2013), mentionand ca are capacitatea de a-si extinde semnificativ portofoliul de credite atunci cand cererea se va redresa.  Venitul net bancar s-a redus cu 8,4% comparativ cu anul 2013, influențat in principal de contracția marjei nete de dobanda.

Potrivit BRD, aceasta evolutie a fost cauzata in special de soldul mai scazut al creditelor pentru companii. 

Sustinute de venituri in crestere din activitati de investment banking si servicii de custodie si depozitare, veniturile din comisioane au ramas stabile, in ciuda activitatii mai slabe de creditare. Veniturile din alte activitati bancare au fost mai mici ca urmare a unor venituri nerecurente inregistrate in anul 2013 (castiguri mai mari din evaluarea portofoliului de swap-uri valutare).

 Prin mentinerea unui nivel solid al rezervelor de capital, BRD are un indicator confortabil de solvabilitate de 17% (Basel III) fata de 14,2% in anul 2013 (Basel II), semnificativ superior cerintelor reglementare. 

BRD este a doua banca din Romania dupa totalul activelor si are cea de-a patra capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti, fiind controlata de grupul financiar francez Societe Generale, care detine 60,17%.