Profit dublu de 123 milioane de lei pentru BRD, dupa scaderea provizioanelor cu 25,3%
BRD
BRD si-a dublat profitul in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 62 milioane lei la 123 milioane lei, in conditiile reducerii provizioanelor cu 25,3% si scaderii costurilor operationale cu 0,9%, desi venitul net bancar s-a diminuat cu 8,6%, a anuntat vineri banca, potrivit Mediafax.
Soldul creditelor brute aferente persoanelor fizice a stagnat la circa 17 miliarde lei, comparativ cu o scadere de 2,6% consemnata la nivelul sistemului bancar. Soldul imprumuturilor imobiliare s-a apreciat cu 9%, pe fondul evolutiei creditelor "Prima Casa", se arata intr-un comunicat al bancii transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Pe de alta parte, creditele corporate au inregistrat o reducere de 11,9% fata de prima jumatate a anului trecut, la 15,4 miliarde lei, influentata de scoaterea semnificativa din bilant a finantarilor neperformante provizionate integral.
Soldul creditelor brute din sistemul bancar s-a redus cu 4,2% in primele sase luni, influentat de evolutia negativa a segmentului corporate, pe cand depozitele s-au apreciat cu 4,9%.
In urma curatarii partiale a bilantului, rata creditelor neperformante s-a redus la 23,4% de la 24,8% in decembrie 2013, conform IFRS, dar potrivit definitiei BNR (Pierdere 2) s-a situat la 20,4%.
"Costul net al riscului a scazut cu 25,3% in S1-2014, fata de S1-2013, ajungand la 289 de puncte de baza (vs. 369 puncte de baza in S1 2013). Gradul de acoperire cu provizioane conform IFRS a continuat sa se imbunatatesca ajungand la 71,2% fata de 68,9% la decembrie anul trecut", se spune in comunicat.
Depozitele au avansat cu 2,9%, in special datorita persoanelor fizice. Astfel, raportul credite-depozite s-a situat la 79,2%, in scadere de la 91,4% in iunie 2013.
Totodata, venitul net bacar a coborat cu 8,6%, din cauza reducerii marjei nete de dobanda pe fondul efectelor negative de volum si structura. Comisioanele nete in schimb au stagnat aproape (-0,5%), sustinute de vanzarea pachetelor de retail si de serviciile de custodie si intermediere pe piata de capital.
Cheltuielile operationale au fost mai mici cu 0,9% datorita optimizarii costurilor, astfel ca raportul venituri/cheltuieli s-a plasat la 48,9%.
"Cu o baza de capital solida , banca mentine un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, respectiv de 16,4%, conform Basel III", precizeaza BRD.
Actiunile BRD, a doua banca de pe piata romaneasca, au inchis sedinta de tranzactionare de joi la pretul de 9 lei/titlu, in scadere cu 1,1% fata de referinta. La aceasta valoare, capitalizarea institutiei de credit este de 6,27 miliarde lei.
Pe acelasi subiect: