Conducatorii executivi ai celor patru institutii de credit au depus cererea de infiintare si actele constitutive la Tribunalul Bucuresti pentru infiintarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), estimand ca acest proces s-ar putea incheia pana la finele lunii iunie, se arata intr-un comunicat al noii entitati propuse.

"Demersul nostru are in vedere intrunirea atributelor formale ale unei organizatii profesionale ce poate reprezenta interesele sectorului bancar la toate nivelurile, anume social, institutional si ca angajatori. Invitam toate bancile care au operatiuni in Romania sa se alature initiativei noastre", a declarat in comunicat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, care a fost desemnat ca presedinte al Consiliului Director al CPBR.

Consiliul Director mai este format din Rasvan Radu (UniCerdit Tiriac Bank) - vicepresedinte, Philippe Lhotte (BRD - Groupe Societe Generale) - director si Tomas Spurny (BCR) - trezorier.

Membrii fondatori au mentionat ca CPBR nu este o alternativa la Asociatia Romana a Bancilor (ARB), ci este o organizatie complementara acesteia care isi propune sa promoveze interesele membrilor sai in relatia cu autoritatile, sindicatele si alte insitutii "intr-o maniera cat mai eficienta".

"Desi CPBR si ARB vor colabora si se vor sustine reciproc, noi, ca membri fondatori ai CPBR, credem ca a devenit necesara infiintarea unei organizatii patronale care sa respecte toate criteriile universal acceptate in domeniu pentru a umple golurile existente la nivel de reprezentare patronala in sectorul bancar romanesc", se arata in comunicat.

Totodata, ei arata ca Romania este una dintre putinele tari europene in care nu a fost infiintata o asociere care sa intruneasca toate atributele oficiale ale unei organizatii patronale a sectorului bancar.

"In tarile unde este prezent un asemenea sistem de economie de piata de tip social, negocierea colectiva are loc de cele mai multe ori la nivel national nu doar intre o corporatie si un singur sindicat, ci mai degraba intre federatii patronale si federatii sindicale. Astfel, tinand cont de toate aceste particularitati, speram ca infiintarea CPBR va reprezenta un pas mare in dezvoltarea pe mai departe a sectorului bancar din Romania in particular si a imbunatatirii economiei si guvernantei corporative in general", se mai spune in document.

Initiatorii proiectului mentioneaza ca au discutat in prealabil cu reprezentantii bancii centrale despre infiintarea organizatiei, primind un semnal pozitiv, de incurajare.