Gallardo Thurlow este unul dintre cei opt oameni de afaceri din America Latina si din Spania care au devenit miliardari, dupa ce actiunile companiilor pe care le detin au crescut considerabil, dar despre care nimeni nu stie nimic.

Te intalnesti cu acesti oameni pe strada, dar nu stii cine sunt. In America Latina, acestia stau acunsi din motive de securitate”, a explicat Eric Saucedo, partener la companiei de consultanta bancara Tricap Partners & Co.

Gallardo Thurlow a castigat dreptul de a imbutelia produsele Pepsi in Mexic in 1986. In timpul marilor privatizari pe care guvernul mexican le-a facut in perioada care a urmat, omul de afaceri a cumparat mai multe plantatii de trestie de zahar, pentru a-si extinde operatiunile. In prezent, compania sa Cultiba genereaza profituri anuale de 2,4 miliarde de dolari.

De partea cealalta a Ecuatorului, familia chiliana Yarur detine Banco de Credito & Inversiones, a treia institutie bancara ca marime din tara. Potrivit unui raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, presedintele bancii, Luis Enrique Yarur detine 42% din actiunile companiei care, la randul ei, detine mai mult de jumatate din banca. Impreuna cu bonusul de 1% acordat pentru functia pe care o are, averea sa este evaluata la 2 miliarde de dolari.

Patricia Angelini Rossi a mostenit, de asemenea, o avere chiliana. Unchiul sau Anacleto, care nu a avut mostenitori, le-a lasat ei si fratelui sau Roberto majoritatea actiunilor companiei Antarchile SA, cu afaceri in energie, pescuit, transport maritim si in industria lemnului. Patricia detine 22% din actiuni, evaluate la 1,7 miliarde de dolari. Fratele sau, Roberto, care este si presedintele companiei, detine 26%.

Doua mostenitoare braziliene au intrat si ele in clubul miliardarilor, dupa ce tatal lor Pelerson Soares Penido, care a murit la 93 de ani, le-a lasat intreaga avere. Penido a ajutat la dezvoltarea capitalei Brasilia, in anii 50, compania sa construind infrastructura orasului. In prezent, compania acestuia, CCR SA, specilizata in constructia de autostrazi cu taxa, este cea mai mare din tara, dupa valoarea de piata.

Fiica lui Penido, Ana Maria Marcondes Penido, care are 56 de ani, detine 12% din actiuni, care valoreaza 2,1 miliarde de dolari. Sora ei, Rosa Evangelina, care are 5,3% din CCR, are o avere de peste 900 milioane de dolari. Compania estercontrolata insa de Dirce Camargo, cea mai bogata femeie din Brazilia, cu o avere de aproape 14 miliarde de dolari.

Tot din constructia de infrastructura s-au imbogatit si trei dintre miliardarii Spaniei. Rafael del Pino y Moreno, care a murit in 2008 la varsta de 87 de ani, si-a inceput afacerea in domeniul transporturilor feroviare in urma cu zeci de ani. In prezent, compania pe care a fondat-o, Ferrovial SA, genereaza profituri de 7,5 miliarde de euro pe an (9,9 miliarde de dolari), si are proiecte in toata Europa.

Cei cinci copii ai lui Del Pino controleaza 44,3% din companie. Potrivit documentelor de inregistrare din Spania, presedintele Ferrovial, Rafael del Pino y Calvo-Sotelo, are o avere de 2,2 miliarde de dolari. Averea fratelui sau Leopoldo depaseste un miliard de dolari. Averile celorlalti trei frati nu ajung la un miliard.

Bloomberg Billionaires Index masoara averile celor mai bogati oameni de afaceri din lume, pe baza evolutiei actiunilor companiilor lor pe bursa. Datele sunt actualizate in fiecare zi, iar evaluarile sunt facute in dolari americani.