Din 5 miliardari, cati aveam anul trecut, anul acesta am ramas doar 2 romani care mai au peste 1 miliard de euro.

Intr-unul dintre topurile publicate astazi, omul de afaceri Frank Timis este declarat cel mai bogat roman. Timis are si cetatenie britanica, iar averea lui este estimata la peste 1,75 miliarde de euro. Frank Timis detine firma Africa Minerals cu rezerve minerale in multe tari din Africa.

Mai putin cu 50 de milioane de euro are ocupantul locului 2, Ioan Niculae, care are o avere de 1,7 miliarde de euro. Niculae detine firma Interagro, are afaceri in chimie, agricultura si energie si este si patronul clubului de fotbal Astra Giurgiu din Liga I.

Trei oameni de afaceri au devenit, din miliardari, milionari in euro: Ion Tiriac, Dinu Patriciu si familia Adamescu.

In topul Forbes, cei doi miliardari fac insa rocada in varful clasamentului. Aici Ioan Niculae este considerat cel mai bogat roman cu o avere estimata la 1,1 miliarde de euro, iar pe locul doi se situeaza Frank Timis, cu o avere estimata la 900 - 950 milioane euro. Pe locul trei in topul Forbes se afla Dinu Patriciu, care a cazut de pe prima pozitie, cu o avere de 800 - 900 milioane de euro. Prima femeie din top este Veronica Dragan, mostenitoarea averii lui Iosif Constantin Dragan, considerat cel mai bogat roman pana in 2004.

In ultimele 12 luni, acestia au pierdut peste 3 miliarde de euro, in principal din cauza insolventelor. Nu toti au avut pierderi: cei care au investit in energie, industria farmaceutica si agricultura au iesit pe plus, iar cei care au avut afaceri in imobiliare, turism sau media au suferit pierderi. Averile cumulate ale celor mai bogati romani ajung la 26,5 miliarde de euro si 20 la suta din PIB-ul Romaniei.