Povestea lui Dan Gertler, un controversat miliardar israelian cu radacini romanesti, care si-a construit averea cu bogatiile Africii
Fata lui Dan Gertler, acoperita de barba, s-a luminat dupa ce tanarul om de afaceri si-a aruncat privirea pe fereastra elicopterului. Jos, o instalatie de doua ori mai mare decat statul Monaco se inalta intr-un urias luminis din padurea din Africa Centrala unde transforma minereul extras din pamantul rosu in foi de cupru, scrie Bloomberg.
"Uitati-va la ea“, a exclamat miliardarul israelian in varsta de 38 de ani. "Asta inseamna viata“, a mai spus Gertler in timp ce elicopterul aterizeaza aducandu-si ocupantii in arsita coplesitoare a Republicii Democrate Congo.
"Toti vin cu vise, iluzii si promisiuni. Toti vor afaceri rapide. Ei nu vor sa investeasca. Noi suntem mai realisti.“
Imbracat cu un costum negru al casei de moda franceze Zilli si purtand pe cap traditionala tichie evreiasca Gertler sare in praful din Mutanda, o mina controlata de partenerul sau, Glencore International, unde se exploateaza cobalt si cupru de cea mai buna calitate. Se urca apoi intr-o Toyota de teren, racorita de aerul conditionat, si face turul minei, timp in care trimite mesaje de unul dintre cele trei telefoane BlackBerry, ale caror baterii depind, ca ale tuturor smartphoneurilor si laptopurilor, de cobalt pentru a sta incarcate.
Gertler are participatii in companii care controleaza 9,6% din productia mondiala de cobalt.
Dar pasiunea israelianului sunt diamantele. Acestea i-au marcat copilaria. Tatal sau a fost portar la echipa de forbal Maccabi Tel Aviv inainte sa devina dealer de diamante. In copilarie, Gertler se trezea la 5 dimineata pentru a invata sa lustruiasca diamantele brute inainte sa plece spre scoala.
Il insotea pe bunicul sau, Moshe Schnitzer, un emigrant roman, la intalnirile de afaceri pentru a-l observa cum negociaza tranzactiile cu diamante. La moartea lui Schnitzer, in 2007, Benjamin Netanyahu, acum premierul Israelului, a adus un elogiu. Gertler isi aminteste una din lectiile invatate de la bunicul sau: „Sa te intalnesti cu bancherii si sa ceri bani cu imprumut doar atunci cand nu ai nevoie. Ceri bani doar ca sa ai o rezerva, deoarece atunci cand vei avea nevoie, va fi prea tarziu“.
Pe acelasi subiect: