Fiscul va putea cere persoanelor cu venituri mari, informatii suplimentare si despre participatiile sau mandatele detinute in anumite societati comerciale sau despre alte bunuri imprumuturi ori contractate.

Prevederile sunt incluse intr-un proiect de hotarare de Guvern.

Executivul a decis, la sfarsitul anului trecut, ca persoanele cu venituri care depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate, sa plateasca un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Verificarea persoanelor cu venituri mari se va efectua in mai multe etape. Acestea vor determina in final starea fiscala reala, in functie de care se va stabili daca se poate dovedi sau nu provenienta veniturilor si daca se va aplica impozitul de 16%.

Vezi si Fiscul a inceput verificarea marilor averi din Romania 

Persoana selectata pentru verificare nu poate obiecta cu privire la procedura de selectare folosita.

Pe perioada verificarii, Fiscul poate solicita tertilor, inclusiv platitorilor de venit sau oricaror autoritati sau institutii publice, informatii ori documente pentru stabilirea situatiei fiscale reale a persoanei fizice care este verificata.

In functie de informatiile pe care le gasesc, organele fiscale pot inceta verificarea sau pot trece la etapa urmatoare, care presupune un control mai amanuntit al tuturor documentelor disponibile si in care pot fi solicitate si terte persoane pentru a da declaratii.

Persoanele care vor fi verificate vor fi instiintate in legatura cu actiunea care urmeaza sa se desfasoare, prin primirea unui aviz de verificare. Mai mult, cel supus verificarii poate beneficia de asistenta de specialitate sau juridica.
Rezultatul verificarii vor aparea intr-un raport scris.

Daca are indicii referitoare la comiterea unei infractiuni, Fiscul va sesiza organele de urmarire penala.

Mai citeste si:

Fiscul, la vanatoare de averi ascunse de romani prin Europa. VIDEO!
Pe cine au pus ochii Finantele pentru impozitarea averilor mari: pana intr-o suta de mii de contribuabili