20 de lectii de viata de la Steve Jobs, omul care a revolutionat lumea cu produsele Apple
Steve Jobs
Steve Jobs a fost un perfectionist, intotdeauna preocupat de produsele pe care le punea in vanzare. "Vizionarul" ii spuneau toti cei care il cunosteau si ii iubeau inventiile, faimoasele iGadgeturi. Pentru acestia, Jobs era un model demn de urmat.
In biografia vizionarului, Walter Isaacson vorbeste despre un Steve Jobs cu personalitate, dar schimbator in acelasi timp. Distant, super-intens, ciudat, pasionat, creativ, uneori nedrept, alteori conciliant. Supranumit "Michelangelo al erei digitale", Jobs a trait o viata plina de evenimente incredibile, subliniaza Isaacson.
Iata cateva dintre lectiile de viata pe care Steve Jobs le aminteste in cartea sa:
1. Nu mai astepta sa se intample minuni. Actioneaza acum
Steve Jobs si-a dorit de tanar sa puna bazele unei companii. Mai exact, de la 12 ani, cand il idolatriza pe Bill Hewlett, fondatorul HP. Mai tarziu, si-a dat seama ca avea nevoie de diverse echipamente tehnologice si nu beneficia de fondurile necesare, asa ca a tot amanat procesul de infiintare al firmei. Pana cand s-a gandit sa-l convoace pe idolul sau la o intalnire de afaceri.
2. Construieste-ti propria realitate
Fondatorul Apple a invatat de timpuriu ca, atunci cand lucrurile mergeau intr-o directie pe care el n-o agrea, statea in puterea lui sa le schimbe. In caz contrar, avea sa ajunga sa se complaca in respectiva postura. „Atunci cand nu-ti place cum merg lucrurile, schimba-le. Altfel, te vor afecta", obisnuia acesta sa spuna.
„Nu am vrut sa fiu tata la momentul respectiv, asa ca n-am fost”, a explicat Steve cu privire la fiica pe care a conceput-o in tinerete si pe care a abandonat-o la momentul respectiv. Ulterior, s-a impacat cu ea.
3. Controleaza lucrurile, atunci cand poti face asta
Acest „Michelangelo al erei digitale” era in permanenta axat pe detalii si voia sa controleze tot ceea ce tinea de design si productia iGadgeturilor sale. „Voia sa controleze tot mediul in care traia, iar produsele sale le privea precum o extensie a lui insusi”, se precizeaza in cartea sa biografica.
4. Fa propriile greseli. Nu poti invata din greselile altora
Jobs putea fi si dur, uneori chiar nechizbuit. De pilda, in tinerete, s-a dovedit a fi iresponsabil si egoist. Mai tarziu insa, cand a realizat ca este muritor, asemenea celorlalti oameni, si-a recunoscut propriile greseli si a incercat sa le repare. „Am facut o multime de lucruri de care nu sunt mandru, printre care si faptul ca mi-am lasat prietena insarcinata pe cand aveam 23 de ani si nu am fost in stare sa ma descurc cu asta”, a spus Jobs in cartea sa.
5. Cunoaste-te pe tine insuti
6. Lasa deschisa orice portita
Jobs era un cercetator, cautand iluminarea spirituala si purificarea corpului pe tot parcursul vietii sale. Desi nu era o persoana extrem de religioasa, el nu nega existenta unei fiinte supraomenesti, cu puteri extraordinare. „Sunt de parere ca cele foarte multe religii sunt, de fapt, diverse portite lasate deschise catre aceeasi mare casa. Sunt momente in care cred ca acea casa exista, sunt momente in care nu cred. Este marele mister”, spunea Jobs.
7. Nu da inapoi
Fondatorul celei mai admirate companii din lume era cunoscut pentru izbucnirile sale. In procesul de dezvoltare al produselor, lucrurile erau fie minunate, fie groaznice. „A fost un iluminat, dar si crud deopotriva. O combinatie stranie, de altfel”, a declarat despre el Chrisann Brennan, prima sa prietena din adolescenta, mama primei sale fiice, Lisa Brennan-Jobs, astazi jurnalist.
8. Inconjoara-te de oameni brilianti
Desi poate nu voia sa admita acest lucru, Jobs nu putea sa faca tot ceea ce-si punea in plan de unul singur. Da, putea avea un impact urias asupra fiecarui produs pe care il lansa, asupra fiecarei campanii de marketing, dar stia deopotriva ca existau oameni pretutindeni in lume ce detineau abilitati pe care el nu le avea.
Parteneriatul sau timpuriu cu Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, a ilustrat perfect acest lucru. Succesul lor a demonstrat o colaborare fructuoasa.
9. Construieste-ti o echipa cu cei mai buni jucatori
Poate prea des, companiile si managerii acestora isi cauta angajati cu pregatire medie, pe care sa sa-i instruiasca mai departe. Vizionarul Steve Jobs recunoastea insa talentele de la prima vedere si era de parere ca orice conflict ar fi putut aparea intr-o companie cu angajati extrem de pregatiti, specialiasti in domeniul lor, putea fi rezolvat.
„Pentru multe lucruri in viata, distanta dintre mediu si perfect este de aproximativ 30%. Ceea ce eu am vazut la Woz era o persoana de cinzeci de ori mai buna decat un inginer obisnuit. El putea sa aiba intalniri in mintea sa. Echipa Mac a fost o incercare de a construi o echipa de prim nivel. In general, oamenii de genu` asta refuza sa lucreze cu altii, le place sa faca totul pe cont propriu. Mi-am dat seama, insa, ca jucatorii de prim nivel sunt incantati sa lucreze cu alti jucatori de prim nivel”, declara Jobs.
„Pe parcursul anilor am invatat ca atunci cand ai oameni extrem de buni in ceea ce fac, nu trebuie sa-i bibilesti. Pur si simplu, asteptandu-te de la ei sa faca lucruri minunate, ei vor fi determinati sa faca asta”, considera Steve.
10. Fii tu insuti
11. Fii convingator
12. Arata-le celorlalti drumul pe care trebuie sa mearga
13. Ai incredere in propriile instincte
14. Asuma-ti riscuri
15. Fixeaza-ti numai teluri inalte
16. Nu ocoli deciziile grele, infrunta-le
17. Prezentarea poate face deseori diferenta. Ambalajul conteaza
18. Gaseste o modalitate prin care sa-ti echilibrezi intensitatea muncii
19. Traieste clipa, nu te gandi la trecut si nu visa prea mult la viitor
20. Impartaseste-ti inteligenta cu alti oameni
Steve Jobs nu era tocmai un filantrop. Era pasionat de produsele sale, dar mai ales de ideea de a avea succes. In momentul in care s-a imbolnavit de cancer, fostul CEO al Apple a inceput sa impartaseasca ideile cu altii, printre care si comunitatea tehnologica.
„Voi continua sa fac asta cu Mark Zuckerberg. Asa vreau sa-mi petrec ultimele zile din viata. Pot ajuta generatia urmatoare amintindu-i ca orice suis are si coboras, dar ca traditia marilor companii trebuie sa continue. Companiile din Silicon Valley s-au aratat foarte sustinatoare. Trebuie sa le dau si eu ceva inapoi”, declara Jobs.
"Michelangelo al erei digitale" a pierdut pe 5 octombrie lupta cu cel mai aprig dusman, pe care nu l-a putut invinge cu armele sale tehnologice: cancerul pancreatic. Tatal Apple avea 56 de ani si renuntase la conducerea companiei in luna august.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: