Avie Tevanian, CFO la Apple pana in 2006 si unul dintre cei mai buni camarazi ai sai, a declarat ca Steve Jobs jongla pe un camp de denaturare a realitatii: era dominat de o forta a vointei care-i facea pe oameni sa realizeze imposibilul.

Greseala fatala a fost insa ca a crezut ca prin aceeasi putere va reusi sa se vindece singur. A refuzat tratamentul conventional contra cancerului inca de cand a fost diagnosticat. A ales in schimb sa apeleze la diverse terapii alternative si sa ramana intr-un final pe o dieta speciala.

"Steve a fost o persoana neconventionala, iar cand venea vorba de cumplita sa boala nu se gandea decat sa gaseasca solutia prin metode non-traditionale. El chiar credea ca asa va gasi vindecarea, a spus Tevanian.

Jobs, cofondator al Apple, a murit la 56 de ani, pe 5 octombrie 2011, la opt ani dupa ce a fost diagnosticat cu cancer pancreatic. A respins toate propunerile de operatie, cand inca se mai putea face ceva si nimeni nu l-a putut convinge sa renunte la terapiile alternative in care el credea cu tarie.

"Fiind Steve, a fost usor pentru el sa se inconjoare de oameni care sa-i sustina aceste idei. Multi insa din jurul lui, printre care eu, sotia sa si alti prieteni, ii spuneam: Steve poate ar trebui sa accepti acele operatii si se va termina tot chinul, vei scapa de cancer", a povestit Tevanian.

"Era genul de persoana care se putea convinge de lucruri care nu erau adevarate, ca erau. Sau mai bine zis usoare. El s-a convins singur sa aleaga calea cea mai grea si falsa", a mai spus Tevanian.

"Asta a functionat mereu in designul produselor Apple, unde chiar putea sa-i convinga pe oameni sa realizeze imposibillul. Nu era cazul insa in situatia sa medicala. Ne spunea mereu: Stiu ca este imposibil, dar eu tot vreau sa incerc, sa fac imposibilul, posibil" .

Jobs a vorbit deschis despre cancer in 2004, cand a acceptat in sfarsit operatia. A fost din pacate o decizie pe care a luat-o mult prea tarziu, caci acesta se raspandise. 

A realizat insa greseala pe care a facut-o. I-a spus celui care i-a scris biografia:"Trebuia sa ma operez mai devreme".

S-a inchis si mai mult in munca, in momente cand familia si apropiatii sperau ca va alege sa se odihneasca, pentru ca avea nevoie. 

"A inceput sa lucreze si mai mult. Pentru ca, spunea el, acum timpul are intr-adevar limite", a declarat Avie Tevanian.

"Desi era foarte bolnav, tot cea lucrat, pe tot ce a pus mana, a devenit magnific, a adaugat prietenul sau.