Seful Guvernului a precizat ca datele care releva o situatie economica aflata sub control rezulta dintr-o discutie avuta, marti, atat cu presedintele Traian Basescu, cat si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare, conform datelor anuntate, marti, de catre Institutul national de Statistica (INS). Evolutia a fost anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%.

Romania reintra astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate, in perioada 2008-2011. Estimarile analistilor plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.

Economia zonei euro a stagnat in primul trimestru, ca si Produsul Intern Brut al UE, potrivit datelor prezentate marti de Eurostat, surpriza placuta pentru economisti si piete, care anticipau intrarea blocului monetar in recesiune.

Economia Bulgariei a stagnat in primele trei luni dupa o crestere de 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, iar Ungaria a inregistrat o contractie de 1,3%, dupa staganre in octombrie-decembrie 2011.

Cehia a intrat in recesiune, cu o scadere de 1% in primul trimestru, precedata de o contractie de 0,1%, iar datele pentru economia Poloniei nu sunt inca disponibile, dupa o crestere de 1,1% in trimestrul patru din 2011.