Analistii anticipeaza intrarea Romaniei in recesiune tehnica si o crestere anuala sub prognoza FMI
Economia a intrat in recesiune tehnica, intrucat datele pe primul trimestru privind PIB vor indica a doua scadere succesiva fata de trimestrul anterior, anticipeaza analistii economici, ale caror estimari plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.
Opiniile analistilor converg spre o scadere a PIB ajustat sezonier in primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent, estimarile fiind de -0,2 -0,3%.
Pentru ca si in trimestru IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustata sezonier fata de perioada iulie-septembrie, economia va fi considerata in recesiune tehnica, situatie care reflecta doua trimestre consecutive de scadere fata de trimestrul anterior.
In acelasi timp, insa, analisti vad un PIB in urcare fata de trimestrul I de anul trecut, estimarile variind intre 1 si 1,4%, informeaza Mediafax.
"Cresterea prognozata de noi pe T1 este 1,4% fata de T1 2011. Pe date ajustate sezonier, anticipam o contractie mai mica de 0,3% a PIB in T1 2012 fata de T4 2011. Daca excludem din calcul agricultura, dinamica PIB in T1 2012 fata de T4 2011 ar putea fi pozitiva. In T1 2012, productia industriala a fost mai slaba decat am anticipat din cauza vremii nefavorabile din februarie si a cererii mai slabe din zona euro. Grupul UniCredit anticipa stagnarea economiei zonei euro in T1 2012. Cererea interna a fost motorul cresterii economice in T1 2012, vanzarile cu amanuntul peste asteptari compensand contributia negativa a industriei. In acelasi timp, investitiile in infrastructura au ajutat sectorul constructiilor sa creasca, in ciuda scaderii activititatii in constructiile de cladiri", a declarat economistul-sef al UniCredit Tiriac, Dan Bucsa.
Economistul RBS Romania, Catalina Molnar, a explicat ca datele publicate pana in prezent de Institutul National de Statistica (INS) pentru diverse sectoare par sa confirme asteptarile de reducere a PIB trimestrial, observandu-se o evolutie negativa a industriei (trimestru la trimestru), o puternica scadere a lucrarilor de constructii, a serviciilor prestate populatiei, a vanzarilor si serviciilor auto si doar o usoara crestere a vanzarilor cu amanuntul.
"In termeni anuali, insa, ne asteptam la o crestere de circa 1%, in scadere de la 1,9% in T4 2011, ca urmare a deteriorarii activitatii economice pe toate sectoarele. Conditiile meteo extreme, precum si deteriorarea cererii externe au fost principalii factori negativi", a adaugat Molnar.
Intrarea in recesiune tehnica este anticipata si de analistii BCR, a caror estimare pentru PIB-ul din primul trimestru este de -0.2% (date ajustate sezonier) si +1.3% anualizat.
"Consumul gospodariilor populatiei a avut, cel mai probabil, o contributie pozitiva la cresterea economica, in timp ce industria a fost afectata de comprimarea cererii externe", argumenteaza Florin Eugen Sinca, analist BCR.
Analistii Raiffeisen Bank si ING Bank sustin, de asemenea, ca economia va intra in recesiune tehnica, avand o estimare pentru PIB de -0.3% fata de T4 2011. Raiffeisen vede un avans fata de primul trimestru din 2011 de 0,8%, in timp ce ING anticipeaza o crestere de 1,4%.
"Estimarile noastre pentru evolutia activitatii economice in primul trimestru plaseaza cresterea economica la 1.3% in termeni anuali. Datele macroeconomice disponibile arata o dinamica negativa a exporturilor in primul trimestru al anului, precum si o incetinire a productiei industriale. Performanta slaba a principalelor motoare economice poate fi interpretata si in context sezonier, tinand cont de iarna dificila", a mai comentat Georgiana Constantinescu, analist Credit Europe Bank.
Pe ansamblul anului, analistii mizeaza in majoritate pe un avans al PIB in jur de 1%, cu 0,5 puncte procentuale mai jos decat prognoza Fondului Monetar International, de 1,5%, si cu 0,7 puncte sub nivelul estimat de Comisia Nationala de Prognoza, 1,7%.
"Exporturile au fost deja afectate de evolutia din zona euro, iar in contextul local de deleveraging, creditarea nu avanseaza, mai ales din cauza presiunilor de la nivel european privind capitalizarea bancilor. Este adevarat ca nici cererea nu e favorizanta pentru creditare. Singura varianta prin care speram la o crestere mai sustenabila era de la absorbtia fondurilor UE, care s-a transformat intr-o marota pe care totata lumea o doreste, dar nu prea se intampla. Progresele sunt mult mai slabe decat ne asteptam", spune Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
El crede ca Romania are o economie relativ stabilizata, in care echilibrele macro sunt sub control, chiar daca deficitul de cont curent este peste nivelul din regiune, dar o economie care nu are resurse de crestere.
"Economia nu are combustibil de crestere. Iar acest combustibil este dificil de gasit daca fluxurile de capital nu mai sunt ce erau odata. Nici nu cred ca o sa fie mult mai mari prea curand. Trebuie sa gasim resursele unde sunt, adica fonduri UE, in primul rand. Fara bani europeni trebuie sa ne uitam la sub 2% crestere economica de aici in colo", a adaugat Dumitru.
Raiffeisen estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0,5%, la doar o treime din cat anticipeaza FMI.
"Deocamdata, prognoza noastra prevede o accelerare a cresterii PIB in T2 2012 fata de T1 2012, dar prognoza ar putea fi modificata dupa ce grupul UniCredit va reduce asteptarile de crestere economica pentru zona euro. De la inceputul anului pana acum, cererea externa a franat activitatea economica din Romania. Cresterea cererii interne va fi sprijinita de majorarea salariilor bugetarilor, dar insuficient pentru a compensa o eventuala recesiune in UE", a completat Dan Bucsa.
Economistul-sef al UniCredit Tiriac a aratat ca prognoza actuala pentru 2012 este +1.2%, dar va scadea sub 1% daca Grupul UniCredit va reduce prognoza de crestere economica pentru zona euro.
"O usoara recesiune in zona euro ar putea insemna o crestere foarte redusa sau chiar stagnare pentru economia Romaniei. Principalele riscuri pentru prognoza cresterii PIB vin din zona euro, de la situatia politica din Grecia si de la economiile fragile din sudul Europei", a completat Bucsa, citat de Mediafax.
La o treime din proiectiile oficiale se plaseaza si estimarea de PIB pentru acest an a analistilor RBS Romania.
"Pentru intregul an avem o estimare de crestere economica de circa 0,5%, distributia pe trimestre reflectand o scadere chiar si in termeni anuali in trimestrul al treilea, cand efectul de baza negativ din agricultura se va situa in punctul maxim", a comentat Catalina Molnar.
Analistii BCR cred ca perspectivele pentru urmatoarele trimestre sunt mai bune fata de primele trei lui si se asteapta la o revenire a cresterii economice, dupa majorarile salariale din sectorul public si stabilizarea cererii externe din zona euro.
"Pe ansamblul anului 2012 ne asteptam la o crestere economica de 1,2% in conditiile in care Romania este una dintre putinele tari europene care dispune de spatiu fiscal pentru acordarea unui stimul economiei", a conchis Sinca.
Sub nivelul de 1% se mai plaseaza si proiectia de crestere economica a ING Bank, cu un nivel de 0,8% la finele anului, iar in categoria prognozelor "optimiste" se inscrie numai estimarea Credit Europe, care anticipeaza un avans real al PIB de 2,1%.
"Pentru intreg anul 2012 estimarile noastre plaseaza cresterea economica la 2,1%, sustinuta de o usoara revenire a consumului pe fondul cresterii salariilor in sectorul bugetar si a unei productii agricole bune. Principalele riscuri legate de prognoza curenta tin de materializarea unui scenariu negativ extrem legat de criza datoriilor din zona euro - iesirea Greciei din zona euro si posibilele efecte de contagiune", a explicat Georgiana Constantinescu.
Institutul National de Statistica va publica marti primele date privind evolutia PIB in primul trimestru al anului, denumite date estimate (semnal).