Scaderea comenzilor si cresterea somajului au fost resimtite atat in industria manufacturiera, cat si in sectorul serviciilor, potrivit datelor prezentate luni de compania de cercetare si informatii financiare Markit. 

Indicele sectorului serviciilor din zona euro a scazut astfel in aprilie la minimul ultimilor cinci luni, sub estimarile analistilor contactati de Reuters, indicand contractia activitatii economice. In industria manufacturiera, Luna aprilie a fost cea mai proasta din iunie 2009. 

"Spuneam luna trecuta ca am avut probabil un al doilea trimestru consecutiv de declin al activitatii economice, marcand o recesiune, care se extinde acum pentru cel de-al treilea trimestru consecutiv. Nu exista niciun catalizator real de crestere, ceea ce sugereaza ca, desi rata generala de declin este in prezent modesta, s-ar putea accentua in urmatoarele luni", comenteaza economistul sef al Markit, Chris Williamson

Media estimarilor economistilor intervievati de Reuters indica o scadere a economiei zonei euro cu 0,2% in primul trimestru, urmata de o contractie de 0,1% in trimestrul al doilea.  In ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat cu 0,3% fata de trimestrul anterior si a crescut cu 0,7% raportat la perioada corespunzatoare a lui 2010. 

Williamson subliniaza de asemenea scaderea "foarte severa" a activitatii economice in zona euro, in afara Germaniei si Frantei, state care sunt pe o panta descendenta, insa rezista mai bine decat economiile vecine.  "Veniturile fiscale vor fi scazute, iar somajul va continua sa creasca. Oare dau rezultate aceste masuri de combatere a deficitului?", se intreaba economistul.  Rata somajului a crescut in februarie in zona euro la 10,8%, un nou record.