Zeci de mii de persoane din toata tara, inclusiv mineri, protesteaza miercuri in fata Guvernului
Sindicatele au anuntat ca vor aduce, miercuri, in fata Guvernului peste 60.000 de oameni, carora sunt asteptati sa li se alature studenti, pensionari, someri sau simpli cetateni ai Capitalei, nemultumiti de ultimele masuri anuntate de guvernanti, privind reducerea salariilor si a pensiilor.
Marile confederatii sindicale, care reprezinta acum mai putin de doua milioane de angajati, fata de peste patru milioane inainte de anul 2000, au promis ca miercuri Piata Victoriei va fi neincapatoare.
Aceasta nu este prima promisiune a confederatiilor sindicale, care aproape in fiecare an organizeaza proteste la care spun ca aduc mii sau zeci de mii de oameni, in realitate numarul participantilor fiind mult mai mic. De obicei, sindicalistii vor majorari de salarii, conditii de munca mai bune si o mai buna protectie sociala.
Anul acesta insa lucrurile s-au schimbat si protestatarii cer sa nu le scada drastic salariile, si asa "inghetate" de ceva vreme din cauza crizei economice.
De aceasta data insa oamenii par destul de revoltati si ameninta ca vor sa dea jos Guvernul daca scad salariile bugetarilor si ale angajatilor din societatile comerciale si regiile autonome cu capital de stat si se diminueaza pensiile.
Pe langa cei cate 15.000 de oameni promisi de "Cartel Alfa", CNSLR -Fratia, CSDR, 10.000 de la BNS si 5.000 de la Meridian, la protest sunt anuntati studenti, pensionari, someri sau "simpli cetateni ai Capitalei".
Protestul pensionarilor, desfasurat, in urma cu o saptamana, in fata Palatului Cotroceni, cand manifestantii au rupt randurile jandarmilor si au navalit spre intrarea in sediul Presedintiei, fara sorti de izbanda insa, ar putea fi un imbold pentru cei care se vor aduna in Piata Victoriei, miercuri, cand este programata si sedinta de Guvern in care ar urma sa fie decise masurile impuse de acordul cu FMI.
Desi opozitia si-a exprimat sustinerea fata de proteste, liderii sindicali au solicitat politicienilor sa nu se implice in aceasta actiune, pe care au calificat-o ca fiind una a oamenilor nemultumiti de salarii si de pensii.
Sindicalistii din tara vor pleca spre Capitala in noaptea de marti spre miercuri, urmand sa ajunga in Bucuresti dupa ora 8.00, cu autocarele. Vor participa la miting si angajati de la CFR, dar acestia vor veni cu trenurile si vor fi preluati de jandarmi la ora 9.30, din fata Garii de Nord.
Peste 1.000 de efective ale fortelor de ordine din Capitala, printre care 250 de politisti rutieri, au fost mobilizate pentru mitingul de miercuri din Piata Victoriei. Aproximativ 700 de jandarmi vor asigura ordinea publica la eveniment, precum si 50 de politisti de ordine publica si comunitari.
Traficul rutier va fi blocat total, miercuri, pe soseaua Kiseleff din Capitala, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, aici urmand sa ramana, totusi, deschise circulatiei doua benzi pentru cei care vin dinspre Aviatorilor catre Calea Victoriei si dinspre Romana si Stefan cel Mare catre nord.
Dupa Revolutia din decembrie '89, sindicalistii au adus in strada 100.000 de oameni la un miting si un mars intre fostul Parlament si Presedintie. Actiuni mai mari au avut loc in 1993, 1995 si 1999, dar nu au fost mai mult de 20.000 de oameni la niciunul din aceste proteste, desi organizatorii au anuntat 80.000-100.000 de participanti.
Pe 4 mai 1993, cu o zi inainte de declansarea unei greve generale, sindicatele si Guvernul au ajuns la un acord care garanta rezolvarea partiala si in timp a problemelor ridicate de partenerii sociali, pe care insa confederatiile "Fratia", BNS, "Alfa" si "Univers" au refuzat sa il semneze. Drept raspuns, pe 5 mai "Fratia" a intrat in greva generala, celelalte confederatii amanandu-si actiunile pentru zilele urmatoare.
Dupa o zi si jumatate de greva a sindicalistilor din "Fratia", conflictul de munca a fost suspendat.
Doi ani mai tirziu, sindicatele s-au reunit pentru o noua actiune. In 1995, sindicatele s-au revoltat ca urmare a deciziei Executivului de a limita cresterile salariale. Cele trei centrale sindicale au avut o vreme o pozitie comuna pe durata negocierilor cu Guvernul, dorind sa obtina o majorare a salariilor astfel incat puterea de cumparare a populatiei sa fie de 65 la suta fata de octombrie 1990. CNSLR-Fratia obtinuse din partea Guvernului, inca din luna aprilie, o promisiune in acest sens, materializata printr-un acord.
Atunci cand presedintele a promulgat OU 1 privind conditiile de crestere a salariilor in anul 1995 la regii autonome si societati comerciale cu capital majoritar de stat, sindicatele au considerat ca acordul nu a fost respectat si au amenintat cu proteste.
Prima actiune comuna a sindicatelor din seria celor anuntate in vara lui 1995 a fost o manifestatie in Bucuresti, pe 15 iunie. Mitingul-maraton a adus insa in strada mai putin de 2.000 din cei 100.000 de sindicalisti asteptati de organizatori, astfel ca marile centrale s-au asezat din nou la masa negocierilor cu Executivul.
La sfarsitul lunii mai 1999, toate confederatiile sindicale au organizat o greva generala, dar rezultatele au fost mult sub asteptari, in jur de zece la suta dintre membrii celor patru centrale sindicale participand la greva generala, adica un sfert din numarul anuntat de organizatori.
La mitingul din 19 mai 2010 sunt anuntati cel putin 60.000 de participanti, nu doar sindicalisti, ci si pensionari, studenti, someri sau oricine este nemultumit de masurile de austeritate pe care vrea sa le ia Guvernul.
De data aceasta, mesajul transmis raspicat Guvernului si Presedintiei, atat de liderii sindicali, cat si de oamenii simplii cu venituri mici, este ca nu accepta sa le fie reduse salariile si pensiile, iar daca nu se tine cont de parerea lor sunt hotarati sa dea jos Cabinetul Boc, intr-o actiune de strada care se anunta a fi una dintre cele mai ample din ultimii 19 ani.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a facut apel la bucuresteni sa isi mute masinile din parcarile din Piata Victoriei pana marti, la ora 24.00, pentru a evita eventualele incidente neplacute in timpul mitingului de miercuri, de la sediul Guvernului.
De asemenea, Sorin Oprescu face apel si la proprietarii de autoturisme care locuiesc pe strazile adiacente Pietei Victoriei sa nu stationeze in zona sediului Guvernului, pe cat posibil, miercuri, dupa ora 7.30.
Edilul sef al Capitalei a recomandat si directorilor unitatilor de invatamant aflate in zona Pietei Victoriei sa isi adapteze programul conform manifestarilor anuntate de sindicate.
Parcarile cu plata din zona Pietei Victoriei vor fi inchise miercuri.
Traficul rutier va fi blocat total, miercuri, pe Soseaua Kiseleff din Capitala, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, aici urmand sa ramana, totusi, deschise circulatiei doua benzi pentru cei care vin dinspre Aviatorilor catre Calea Victoriei si dinspre Romana si Stefan cel Mare catre nord.
Circulatia va fi restrictionata pe prima banda si pe Bulevardul Poligrafiei, pe strada Jiului si pe Bulevardul Aviatorilor, intre Piata Aviatorilor si Bulevardul Mircea Eliade, pe ambele sensuri de circulatie ale acestor artere.
Bucurestenii sunt rugati sa foloseasca masinile personale "cat mai putin", pentru a evita blocajele de trafic. Cei care totusi vor merge miercuri cu masina prin Bucuresti sunt rugati de politisti sa "isi pastreze calmul", "sa nu claxoneze abuziv" atunci cand au intrat intr-un blocaj si sa respecte semnalele politistilor care vor dirija traficul.
Pe de alta parte, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a anuntat ca, pentru miercuri, liniile de transport in comun care trec in mod normal prin Piata Victoriei vor avea trasee modificate iar numarul masinilor va fi suplimentat.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a facut un apel la bucuresteni sa evite sa-si foloseasca masinile in ziua de miercuri, pentru a nu se ajunge la blocaje in trafic din cauza mitingului de la sediul Guvernului.
Pe acelasi subiect: