EXCLUSIV! Lazea, BNR: Concediul fara plata ar fi solutia pentru bugetari! Video!
Cea mai simpla solutie pentru scaderea deficitului bugetar este trimiterea in concediu fara plata, cate o saptamana pe luna, a bugetarilor. In acest fel s-ar evita si problemele legale ce ar aparea prin scaderea salariilor, considera Valentin Lazea, economistul sef al BNR, intr-un interviu acordat Pro TV si incont.ro.
Bugetarilor li s-au dublat salariile intre 2004 si 2008 si chiar daca si PIB-ul s-a dublat si el in acesta perioada, numarul bugetarilor a crescut cu 30%, potrivit lui Lazea.
“Ca solutie nu vad taierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor. Cred ca trebuie facuta o combinatie intre disponibilizari, taieri de salarii si concedii fara plata. Incepand cu luna iunie s-ar putea da cate o saptamana de concediu fara plata”, explica Valentin Lazea.
In privinta taierii alocatiilor pentru mame, economistul BNR nu considera ca ar fi o idee buna.
O alta patura sociala afectata de masurile propusa de Guvern este cea a pensionarilor.
“Cu pensionarii problema este ca li s-au vandut iluzii in anii electorali 2007-2008, in sensul ca s-au suspendat legile aritmeticii de clasa a 4-a. Cand ai 4,5 milioane de contribuabili la sistemul de pensii si 4,8 milioane de pensionari, iar angajatii contribuie cu 32% din salariile lor, prin regula de trei simpla rezulta ca pensionarii nu pot primi mai mult de 30% din salariul mediu. Ca atare, atunci cand Parlamentul a decis ca punctul de pensie sa fie de 45% din salareiul mediu, a suspendat legile aritmeticii. Cred ca sunt multi care ar trebui sa se intoarca la clasa a 4-a.” spune Lazea.
Ca si concluzie, suntem o tara care se intinde mai mult decat ii este plapuma.
“Trebuie spus faptul ca Romania este o tara care traieste pe datorie. Ma refer atat la datoria externa care creste de la an la an cu aproximativ 10 miliarde cat si la datoria publica care doar anul trecut a crescut cu 7% din PIB. In aceste conditii, creditorii externi nu mai sunt dispusi sa ne finanteze.Practic, daca nu facem eforturi sa restrangem deficitul bugetar, acesti creditori, FMI si CE ar putea sa puna stop creditarii”, spune Lazea.
Romania s-ar putea trezi cu o situatie similara cu cea din ’98 cand nu mai avea acces la imprumuturi. Daca va cadea acordul cu FMI, primul efect ar fi deprecierea monedei nationale. In aceste conditii ar avea de suferit 22 de milioane de romani si nu 6 milioane care vor fi afectati de masurile ce trebuiesc luate de Guvern pentru scaderea deficitului bugetar in vederea respectarii acordului cu FMI.
Pe acelasi subiect: