In rezolutia adoptata astazi, PE se declara "preocupat de masurile luate de autoritatile franceze, precum si de autoritatile din alte state membre, impotriva romilor si a nomazilor, prevazand expulzarea lor".

Rezolutia adoptata cere Parisului si celorlalte autoritati "sa suspende imediat toate expulzarile de romi".

"Dreptul tuturor cetatenilor Uniunii si membrilor familiilor lor de a circula si a sta, in mod liber, pe teritoriul Uniunii constituie un pilon al cetateniei Uniunii, asa cum este aceasta definita de tratate", subliniaza rezolutia.

Franta sustine ca toate actiunile de desfiintare a taberelor si expulzarile se desfasoara in cadrul legilor Republicii si reglementarilor europene.

Pe de alta parte, oficialii francezi, aflati astazi la Bucuresti, au cerut Romaniei un "plan national de urgenta" pentru integrarea romilor, finantat din fonduri europene in valoare de un miliard de euro.

Totodata, intr-un interviu pentru cotidianul Le Monde, Lellouche aminteste ca "Franta a fost primul avocat al intrarii Romaniei in UE", dar, in cazul in care Bucurestiul nu prezinta “cat mai repede un plan de actiune de urgenta pentru integrarea comunitatii rome", Parisul s-ar putea opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

"Nu am avea un fundament pentru a stabili o legatura juridica intre cele doua probleme. Dar daca Romania nu prezinta un plan de integrare a romilor, fiecare va suporta consecintele", a conchis Lellouche.

De la inceputul anului, Franta a repatriat mai multe sute de persoane de etnie roma in Romania si Bulgaria, in baza a ceea ce autoritatile de la Paris au numit “repatrieri voluntare”, contra unei sume de bani.

In Romania traieste cea mai mare comunitate de romi din Europa, estimata intre 530.000 si 2,5 milioane de persoane, potrivit AFP.