Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, care se ocupa de problemele romilor in relatia cu Franta, Valentin Mocanu, autoritatile franceze vor repatria peste 370 de cetateni romani de etnie roma, care vor fi trimisi la Bucuresti cu trei zboruri, in cursul lunii august. Primul avion la ateriza maine si va transporta 79 de persoane.

Ca sa nu incalce legislatia europeana, Franta a recurs la repatrierea voluntara, dar acest lucru nu s-a intamplat decat dupa ce autoritatile au promis romilor cate 300 de euro, pentru adulti, si cate 100 de euro, pentru copii, pentru a se intoarce.

Desi in ultimele saptamani, relatiile dintre Romania si Franta au fost destul de incordate, din cauza demolarii unor tabere de romi de catre autoritatile de la Paris, repatrierea voluntara a romilor din Hexagon nu este o noutate.

Franta a recurs la aceasta metoda si in anii trecuti, ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, declarand ca numai anul trecut au fost repatriati 10.000 de romani si bulgari. Zborul de maine va fi al 25-lea din acest an.

El a admis insa ca persoanele expulzate, pentru ca sunt cetateni ai Uniunii Europene, "vor putea reveni in Franta, pentru ca asa este legea". Dar nu vor mai putea locui in Franta ilegal si nu vor mai primi ajutor pentru repatriere.

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a spus, pe de alta parte, ca stigmatizarea unor categorii de populatie, in masa si pe criterii entice, este "o abordare care incalca dispozitiile europene cu privire la libera circulatie si sedere a cetatenilor europeni pe teritoriul european".

Ministrul a adaugat ca a exprimat deja aceasta pozitie in cadrul Consiliului Afaceri Generale, la Bruxelles, la 26 iulie.