Analistii bancii considera ca, bazat pe vulnerabilitatile si riscurile in prezent mai mari din Ungaria, statul roman ar trebui sa suporte costuri de credit mai mici.

"Credem ca Romania ar trebui sa plateasca dobanzi cu 0,25-0,5 puncte procentuale sub cele din Ungaria", se arata in raport.

Totodata, analistii avertizeaza ca Ungaria este vulnerabila la o criza de finantare, tinand cont de nivelul ridicat al datoriilor si de decizia guvernului de a merge pe cont propriu, fara o colaborare stransa cu FMI.

In scenariul unei crize de finantare, dobanzile platite de Ungaria ar putea deveni cu pana la un punct procentual mai mari decat cele suportate de Romania.

Totusi, instabilitatea politica ramane un risc major in Romania. Potrivit calculelor RBS, dobanzile suportate de statul roman ar creste cu 0,25 puncte procentuale daca s-ar ajunge la alegeri anticipate, scenariu cu o probabilitate de 20%.

Punctele tari care recomanda Romania ca o piata mai putin riscanta si vulnerabila decat Ungaria sunt relatia mai buna cu FMI, nivelul relativ scazut al datoriei de stat si al datoriei externe, rezervele valutare mai mari, sistemul bancar mai stabil si cu un potential mai ridicat de crestere, economia mai putin expusa la deficitul de cerere externa si perspectiva pozitivă a ratingului de tara.

Pe de alta parte, Ungaria se bucura de un deficit bugetar semnificativ mai mic, stabilitate politica, o infrastructura cu mult superioara, institutii publice mai de calitate, un nivel redus al coruptiei, precum si de un nivel de trai cu mult mai ridicat.

Datoria de stat a Romaniei este de circa 30% din PIB, fata de 80% in Ungaria, iar in cazul datoriei externe totale raportul este de 70% la 140% din PIB.

Totodata, Romania dispune de rezerve valutare de 32,6 miliarde euro, echivalentul a opt luni de importuri, in timp ce Ungaria are 28,1 miliarde euro, echivalentul a cinci luni de importuri.