"Masurile cheie includ reforma pensiei, reforma sistemului public de salarizare, administrarea taxelor, sectorul sanatatii si restructurarea companiilor de stat. Initierea unor reforme in piata muncii si in ceea ce priveste protectia sociala vor ajuta la cresterea productivitatii si la directionarea resurselor bugetare limitate catre cei vulnerabili. Prioritatea ar trebui acordata in permanenta rezolvarii problemei arieratelor printr-o mai buna disciplina a platilor in economie si cresterii credibilitatii autoritatilor privind eforturile de ajustare", a declarat, intr-un comunicat, Murilo Portugal, deputy managing director in cadrul FMI.

Porivit acestuia, politicile fiscale si monetare ale autoritatilor au fost in mod adecvat prudente si proactive, ajutand la prezervarea stabilitatii financiare in fata crizei financiare globale, dar cresterea temporara a inflatiei dupa majorarea recenta a TVA creste necesitatea unei precautii in estimarea spatiului pentru relaxare monetara.

"Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar o vigilenta continua in supravegherea sistemului financiar este cruciala pentru a asigura rezistenta impotriva situatiilor regionale", a spus Portgal.

Vineri, FMI a decis sa elibereze transa de peste 880 de milioane de euro, care vor intra in conturile BNR in cateva zile. Si conturile Ministerului de Finante s-au ingrosat saptamana aceasta. Miercuri, Comisia Europeana a virat la Finante 1,2 miliarde de euro. Luna viitoare va sosi in Romania o noua delegatie a FMI, care va demara negocierile cu Guvernul pentru un nou acord.