Sofia va imprumuta, prin emisiuni de obligatiuni, aproximativ 1 miliard de euro, potrivit unui proiect al bugetului de stat pentru 2011, informeaza Mediafax. Totodata, autoritatile bulgare vor imprumuta 400 de milioane de euro de la Banca Europeana pentru Investitii.

Guvernul anticipeaza ca deficitul bugetar se va situa la un miliard de euro anul viitor.

Proiectul prevede, de asemenea, acordarea de garantii de stat, in special pentru finantarea operatorul national de cai ferate, confruntat cu probleme financiare.

In prezent, datoria de stat a Bulgariei este de 4,8 miliarde de euro (3,3 miliarde de euro datorie externa si 1,5 miliarde euro datorie interna), echivalenta cu 14,3% din PIB. In cazul in care datoria va ajunge la 7 miliarde de euro, va echivala cu 16% din PIB.

Cat despre Romania, premierul Emil Boc a spus ca se va analiza oportunitatea sau neoportunitatea unui nou imprumut de la FMI.

"Deocamdata nu am avut o asemenea discutie cu FMI. Va veni luna octombrie, vor fi si intalniri viitoare cu Comisia Europeana, cu Fondul Monetar, cu Banca Mondiala si vom analiza oportunitatea sau neoportunitatea unei asemenea decizii", a precizat Emil Boc, dupa sedinta BPN al PDL.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni la Cotroceni, la intalnirea cu seful Misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, ca in luna octombrie va trebui analizata posibilitatea discutarii unui nou acord cu FMI.