Previziunile economice pentru 2012: ce va impulsiona economia romaneasca
Economia Romaniei va continua sa creasca si in 2012, consumul se va redresa, ajutat de salarii, piata auto isi va reveni dupa trei ani de cadere, iar statul va fi principalul investitor in constructii. Sunt doar cateva dintre cele 50 de tendinte ale anului, pe care mizeaza analistii "Ziarului Financiar".
Jurnalistii Ziarului Financiar spun ca economia va continua sa creasca si anul acesta. "Sunt destul de optimist ca economia va inregistra un plus si in acest an, chiar daca acest plus nu va depasi 2%", spune Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Fiananciar.
Chiar daca investitiile straine scad, exporturile vor creste si vor contribui la mentinerea unui curs stabil, in timp ce deficitul se va duce in jos.
Piata bancara si cea de asigurari va fi marcata anul acesta de fuziuni, una deja anuntata. Pentru ca vor primi mai putini bani de la bancile-mama din strainatate, bancherii romani vor mentine dobanzile ridicate la depozite, dar le vor reduce la credite.
Constructiile se vor baza pe lucrarile de infrastructura facute de stat si pe cateva proiecte mari in mall-uri si hipermarketuri, insa constructia de locuinte va stagna, desi preturile vor mai scadea usor.
Piata auto va fi marcata de lansarea a doua noi modele Dacia si de inceperea productiei de catre Ford. Vanzarile de masini noi vor creste cu 10%, dar vanzarile de masini inmatriculate inainte de 2007 vor fi complet blocate din cauza noii taxe de poluare.
Si consumul va trece pe plus, dupa trei ani de declin, britanicii de la TESCO vor veni in Romania si vor deschide noi hipermarketuri si magazine de moda.
La asta va contribui si cresterea salariilor in sectorul privat si la inregistrarea a 100.000 de noi salariati platiti pana acum la negru. Previziunile de anul trecut s-au confrmat in proportie de peste 60%, iar multe din cele gresite au fost mult prea pesimiste.
"Din fericire, ne-am inselat in privinta exporturilor, care au crescut de doua ori mai mult decat am preconizat noi, de asemenea, numarul de falimente si insolvente in sectorul imobiliar a fost mult mai mic decat cel preconizat de noi, iar somajul, spre surprinderea noastra, a avut o evolutie descendenta", a declarat Sorin Paslaru, redcatorul-sef al Ziarului Financiar.